Další elektrická rána na solar. Autopůjčovna se zbavuje Tesel, důvod nepřekvapí

ČTK ČTK
8. 8. 2024 9:30
Autopůjčovna Sixt SE snížila počet elektromobilů ve své flotile, protože zákazníci dávají přednost pronájmu vozů se spalovacím motorem. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na oznámení společnosti. Podobný krok učinila i konkurenční autopůjčovna Hertz Global Holdings.
Autopůjčovna Sixt, ilustrační foto.
Autopůjčovna Sixt, ilustrační foto. | Foto: Reuters

Autopůjčovna Sixt vlastní zhruba 170 tisíc vozů. Z tohoto počtu jich loni bylo téměř deset tisíc elektrických. K aktuálnímu počtu elektromobilů ve vozovém parku se firma nevyjádřila.

Hertz i Sixt v posledních měsících uvedly, že se zbaví vozů Tesla, protože se ukázalo, že jejich údržba je nákladná a agresivní snižování cen Teslou podkopalo hodnotu těchto vozů při dalším prodeji. To je riziko pro portfolio autopůjčoven, pokud chtějí ojeté vozy v budoucnu prodat. Často se proto domluví s automobilkami, že tyto vozy koupí zpět, aby se ochránily před propadem zůstatkových hodnot vozů.

Firma Hertz v dubnu uvedla, že se chystá vyřadit ze svého vozového parku 10 tisíc elektromobilů, protože nižší sazby za jejich pronájem a vyšší náklady na jejich údržbu snížily ziskovost. Zůstatková hodnota, tedy hodnota auta, kterou má po určité době v provozu, pak u elektromobilů klesla rychleji než u podobných modelů se spalovacím motorem.

Mohlo by vás zajímat:

Spotlight Aktuálně.cz - Jindřich Šídlo. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy