Auta na CNG už mohou parkovat v podzemních garážích

Radek Pecák Radek Pecák
16. 9. 2011 3:44
auto

Od minulého týdne mohou i v ČR parkovat v podzemních garážích auta poháněná stlačeným zemním plynem. Stalo se tak díky tomu, že ministr vnitra ČR podepsal změnu vyhláška o technických podmínkách požární ochrany staveb.

Podle této vyhlášky již mohou od září v ČR auta na stlačený zemní plyn (CNG) parkovat ve všech, tedy i hromadných podzemních garážích pro veřejné užívání, které jsou například součástí velkých obchodních center, sportovních hal nebo kulturních zařízení. Ve většině států EU, včetně našich sousedů (Německo, Rakousko, Slovensko, aj.), to dnes již možné je. Vyhláška je platná od 6. září 2011.

 „Lidé ocení možnost parkování se svými CNG vozy ve všech garážích a velká obchodní centra, kam zatím tyto vozy nesměly, získají další zákazníky," říká Markéta Schauhuberová, manažerka České plynárenské unie (ČPU).

S parkováním aut na CNG ale nadále musí souhlasit majitelé samotných garáží, které musí splňovat vyhláškou dané technické normy. Znamená to například dostatečné odvětrávání prostor parkoviště a vybavení detektory úniku plynu. „Pokud takové zabezpečení některá stávající garáž dosud nemá, toto dovybavení nestojí majitele více než pár desítek tisíc korun," upřesňuje Markéta Schauhuberová, manažerka ČPU.

„V tuto chvíli již jezdí v ČR jezdit více než 3 tisíce vozidel na zemní plyn a každý rok jich 20-25 procent přibývá. Nabídka na českém trhu je opravdu velká. V současné době si můžete vybrat z nabídky více než 30 druhů sériově vyráběných osobních a užitkových CNG vozidel. Podle poslední celosvětové statistiky jezdí již 13 milionů CNG vozidel", dodává Markéta Schauhuberová, manažerka ČPU.

Podle Mezinárodní asociace vozidel na zemní plyn (IANGV) se díky rostoucímu zájmu o alternativní paliva v průběhu následujících deseti let na silnicích objeví dalších více než 50 milionů aut poháněných stlačeným zemním plynem. Do roku 2020 by auta na zemní plyn mohla představovat nejméně devět procent všech vozidel na světě. V Evropě to znamená do deseti let nejméně 23,5 milionu vozidel.  U nás by mělo v tu dobu jezdit až 400 tisíc vozidel na CNG.

 

Právě se děje

Další zprávy