Aut na stlačený zemní plyn u nás jezdí kolem 3 000

ČTK ČTK
19. 7. 2011 3:56
auto

Zhruba 500 vozů, které ke svému pohonu využívají stlačený zemní plyn (CNG) přibylo jen letos na tuzemských silnicích. Důvodem k tomu jsou vysoké ceny klasických pohonných hmot .

Celkem těchto aut nyní v tuzemsku jezdí přes tři tisíce.

Podle České plynárenské unie v Česku v současnosti funguje 34 veřejných plnících stanic CNG. Nedávno byla jedna otevřena v Jihlavě a další bude brzy zprovozněna v pražských Jinonicích. V Česku také existují desítky domácích plniček CNG.

Do programu CNG v dopravě se již zapojila řada firem a provozovatelů čerpacích stanic. Například společnost Vemex nedávno uzavřela spolupráci s firmou Lukoil o výstavbě nových plnících stanic. V tomto směru se angažují také E.ON či Pražská plynárenská.

Infrastruktura plnících zařízení CNG v ČR přesto stále silně zaostává za některými evropskými zeměmi. Například v Rakousku funguje celkem 220 plnících zařízení CNG pro veřejnost, v Itálii je jich 840 a v Německu 900.

Markéta Schauhuberová z ČPU věří, že Česko brzy svou síť také patřičně rozšíří. "Do roku 2020 se u nás očekává nárůst současného počtu na 300 až 400 stanic," uvedla.

Z 3075 vozidel na CNG v ČR tvoří většinu osobní a dodávkové automobily, kterých je přes 2600. Zhruba 326 vozů na stlačený plyn tvoří autobusy. Zbytek jsou komunální a další vozidla. Spotřeba CNG v loňském roce dosáhla deseti milionů metrů krychlových, což byl meziroční nárůst o 24 procent.

"Do roku 2020 EU počítá s náhradou 20 procent klasických ropných pohonných hmot alternativními palivy, z toho s polovičním podílem CNG. To představuje asi 23,5 milionu vozidel na CNG a 20 000 CNG stanic v Evropě," dodala Schauhuberová.

 

Právě se děje

Další zprávy