Audi vybírá zvuk pro svůj sportovní elektromobil

Radek Pecák Radek Pecák
6. 11. 2010 2:37
auto

Čím dále více inženýrů v jednotlivých automobilkách se zabývá projektem ozvučení elektromobilů. Ty jsou totiž až do nějakých 25 km/hod naprosto nehlučné a mohou se tak stát tichými zabijáky například chodců či cyklistů na pěších zónách. Nemluvě už třeba o nevidomých občanech.

Zajímavé je, že  při vyšších rychlostech už začíná převažovat hluk vznikající odvalováním pneumatik a obtékáním karoserie vzduchem. Elektromobil pak již není o mnoho tišší než konvenční vozidlo.

Foto: Audi

Po celém světě se proto svazy zrakově postižených lidí zasazují o to, aby tiché vozy dostaly vlastní zvuk. V USA a Japonsku se již připravují příslušné předpisy nebo zákony. 

Na zvuku pro elektromobil pracují i Audi. V současnosti odborníci na akustiku intenzivně pracují na zvuku modelu Audi e-tron. Problém je, že zatím není stanoveno, jak by takový zvuk měl znít.

„Samozřejmě se můžeme držet důvěrně známého zvuku spalovacího motoru," říká Christian Schüller, vedoucí oddělení pro vývoj značky/korporátní identitu. „Na druhé straně bychom však chtěli zdůraznit skutečnost, že se v případě elektricky nebo hybridně poháněných modelů Audi jedná o inovativní produkt. Chceme, aby náš náskok díky technice byl slyšitelný také v éře elektrické mobility."

Již byly vyloučeny zvuky jako je šelest listů, cvrlikání ptáků nebo pronikavé tóny jako u sněžné rolby. „Naopak velmi zajímavým zdrojem inspirace jsou pro nás zvuky kosmických lodí jako ve filmech, neboť připomínají auta a zároveň se výrazně odlišují," říká Kunkel.

 

Právě se děje

Další zprávy