Audi se nedaří, zaostává za BMW i Mercedesem. Dostane proto nového šéfa

ČTK ČTK
29. 6. 2023 18:26
Německý koncern Volkswagen, pod nějž spadá i Škoda, jmenoval nového generálního ředitele automobilky Audi. Značka luxusních vozů zaostává za konkurenčními automobilkami BMW a Mercedes-Benz. Čtyřiapadesátiletého Markuse Duesmanna od září v čele Audi nahradí Gernot Döllner se zkušenostmi z koncernu.
Logo automobilky Audi, ilustrační foto.
Logo automobilky Audi, ilustrační foto. | Foto: Martin Přibyl

O rozhodnutí dozorčí rady dnes informovala Audi v tiskové zprávě. K výměně Duesmanna vedla podle obeznámeného zdroje nespokojenost vyššího managementu s obchodními výsledky výrobce prémiových automobilů.

"Jsem poctěn a nadšen, že se mohu ujmout této nové role. Audi je fantastická společnost s bohatou historií," uvedl Doellner, který je od roku 2021 šéfem strategie Volkswagenu. "Těším se, že budu společně s celým týmem Audi utvářet budoucnost společnosti," dodal.

Doellner do Volkswagenu nastoupil jako doktorand v roce 1993. Postupně se vypracoval na vedoucího vývoje produktů ve společnosti Porsche. V letech 2011 až 2018 vedl modelovou řadu Panamera.

Duesmann dříve působil v BMW, v čele Audi stál od roku 2021. Za jeho vedení automobilka zčásti zodpovídala za vývoj softwaru koncernu Volkswagen, jehož neúspěch vedl ke zpoždění klíčových modelů. Začátkem tohoto měsíce generální ředitel koncernu Oliver Blume označil pomalý pokrok Audi v oblasti inovací za klíčovou oblast, která mu dělá starosti. Blume koncern vede necelý rok. Dříve odvolal všechny členy vedení softwarové divize Cariad s výjimkou jednoho a do jejího čela jmenoval šéfa výroby Bentley Petera Bosche.

Audi zaostává za ostatními německými automobilkami BMW a Mercedes-Benz v přechodu na elektrifikaci a její prodejní výsledky v Číně nesplnily očekávání, uvedla agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy