Arbitráž proti ČR. Firma chce stamiliony za diskriminaci

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 10. 2014 13:09
Firma obchodující s pomůckami pro nevidomé tvrdí, že proti ní stát uplatňoval diskriminační postupy, vyzrazoval její know-how konkurenci a úředníci ji pomlouvali.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká republika čelí nové arbitráži ze strany zdravotnické firmy. Britská společnost A11Y LTD., která se zabývá komplexním řešením pomoci pro nevidomé a těžce slabozraké, doručila 10. října na ministerstvo financí oznámení o zahájení arbitráže.

Firma požaduje po České republice náhradu ušlého zisku. Tvrdí, že proti ní stát uplatňoval diskriminační postupy, vyzrazoval její know-how konkurenci a poškodil její dobré jméno. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě.

Ministerstvo financí potvrdilo, že 13. října žalobu obdrželo. Ta byla přitom podána na základě rozhodčích pravidel UNCITRAL, tedy Komise OSN pro mezinárodní obchodní právo. "Vzhledem k povinnosti mlčenlivosti v rámci rozhodčího řízení bohužel ministerstvo financí nemůže v této chvíli žádné další informace zveřejnit," řekl ČTK mluvčí úřadu Radek Ležatka. 

Firma v arbitráži požaduje v první fázi náhradu za ušlý zisk ve výši 100 milionů korun. Ve druhé fázi arbitráže bude firma podle svého vyjádření požadovat "náhradu za zmařenou šanci 35 milionů dolarů (zhruba 760 milionů korun) pro nemožnost dokončit a obchodně zhodnotit vynález v oblasti IT". "Veškeré výnosy budou použity pro realizaci dalších projektů," uvedla mluvčí firmy Jana Musilová.

Společnost Brailcom, jejíž aktivity a know-how převzala společnost A11Y, poskytovala v Česku nevidomým technicky vyspělé počítačové pomůcky. Rovněž začala poskytovat zákazníkům jednání s úřady ohledně státních příspěvků.

Úředníci nás pomlouvali

Následně podle právního zástupce firmy Ondřeje Sekaniny Generální ředitelství Úřadu práce vydalo několik předpisů, na základě kterých byly klientům společnosti A11Y v mnoha případech přiznávány státem příspěvky hluboko pod zákonným limitem. Ten je až 350 tisíc korun na jednu pomůcku, přičemž však nesmí jeden žadatel překročit celkový limit 800 tisíc korun v průběhu pěti let. "Tento postup byl přitom uplatněn diskriminačním a svévolným způsobem cíleně vůči společnosti A11Y," uvedl Sekanina.

Firma má podle něj od července 2013 zdokumentovanou sérii případů, kdy státní úředníci předávali důvěrné informace o technických řešeních firmy jejím konkurentům, pomlouvali ji, odrazovali její klienty od nákupu u ní a nabádali je ke kontaktování konkurenčních společností.

Celý případ podle firmy vyvrcholil v lednu 2014, kdy vystoupila v České televizi mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková a uvedla, že se firma Brailcom, potažmo A11Y, dopouští výrazného předražení pomůcek pro zrakově postižené, a tím ve výsledku okrádá stát o peníze. Toto obvinění firma odmítá.

Ministerstvo s námi nejednalo slušně

Firma podala žalobu k mezinárodnímu tribunálu 10. října. "Než jsme tuto žalobu podali, snažili jsme se se státem jednat, snažili jsme se nalézt smírné, přátelské řešení. Stát reprezentovaný ministerstvem financí, vědom si své převahy, všechny naše návrhy odmítl, nad to jednal způsobem, který odporuje nejen slušnému chování, ale také mezinárodním standardům, které státním představitelům ukládají hledat konstruktivní řešení," uvedl v prohlášení zakladatel Fondu slepých a majitel a ředitel společnosti A11Y Jan Buchal.

Firma Brailcom působila v České republice jako obecně prospěšná společnost téměř dvacet let. Obchodní aktivity následně převzala společnost A11Y. Obecně prospěšná společnost se totiž podle zákonů nemůže zaměřovat primárně na obchod.

 

Právě se děje

Další zprávy