Apple a Google ukončily patentové spory ohledně smartphonů

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 5. 2014 10:31
Zástupci firem se také dohodli, že budou společně pracovat na reformě patentů.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

San Francisco - Americké podniky Apple a Motorola Mobility, která je součástí společnosti Google, se dohodly na urovnání všech patentových sporů ohledně smartphonů. Končí tak jedna z největších a nejsledovanějších právních bitev v odvětví vyspělých technologií.

Zástupci společností se přitom domluvili, že budou spolupracovat na reformě patentů. Firmy ve společném sdělení uvedly, že dohoda o ukončení sporů se netýká vzájemného uznávání licencí k jejich konkrétním patentům. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters.

Google a Apple informovaly federální odvolací soud ve Washingtonu, že žaloby proti sobě stahují. Dohoda se ale podle soudních dokumentů nevztahuje na spor, který Apple vede s jihokorejským konkurentem Samsung Electronics.

Spor začal v roce 2010

Apple a firmy, které vyrábějí smartphony na bázi operačního systému Android od Googlu, na sebe po celém světě navzájem podaly stovky žalob. Snaží se tak chránit svou technologii. 

Applu se ale nepodařilo rozšíření Androidu zastavit a nyní už je Android podle odhadů nainstalovaný na zhruba osmdesáti procentech smartphonů, které se ve světě každý rok prodají.

Nejsledovanější spor mezi Applem a Motorolou začal v roce 2010. Motorola tehdy Apple obvinila z porušení několika svých patentů, včetně jednoho, který je nezbytný pro fungování mobilních telefonů v sítích 3G. Apple zase tvrdil, že Motorola porušila jeho patenty k některým funkcím chytrých telefonů.

 

Právě se děje

Další zprávy