Analytici Goldman Sachs čekají, že v nadcházejících měsících klesnou ceny plynu o 30 procent

ČTK ČTK
2. 11. 2022 16:49
Analytici Goldman Sachs čekají, že v nadcházejících měsících klesnou ceny plynu o 30 procent

Evropské ceny zemního plynu v nadcházejících měsících klesnou přibližně o 30 procent, protože státy získají dočasně dostatek dodávek. Ve své prognóze to uvedla společnost Goldman Sachs. V létě však podle ní opět ceny stoupnou.

Cena ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility v Nizozemsku se v úterý pohybovala kolem 120 eur (téměř 3000 korun) za megawatthodinu. Goldman očekává, že v prvním čtvrtletí příštího roku cena klesne na 85 eur za megawatthodinu, upozornil server zpravodajské televize CNBC.

To by znamenalo výraznou změnu oproti úrovním z letošního srpna. Tehdy v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu a následnému tlaku na energetický mix v Evropě ceny stouply na rekordní hodnoty nad 340 eur za megawatthodinu.

Ceny plynu se v poslední době snížily z několika důvodů. Zásobníky plynu v Evropě jsou před zimou v podstatě plné. Teploty na podzim byly mírnější, než se očekávalo, a zpozdil se tak začátek období intenzivní spotřeby. Je zde také přebytek zásob zkapalněného zemního plynu (LNG).

 

Právě se děje

Další zprávy