Americký výrobce čipů onsemi chce rozšířit za víc než 40 miliard korun závod v Rožnově

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 6. 2024 15:33
Americký výrobce čipů onsemi chce rozšířit za víc než 40 miliard korun závod v Rožnově

Americký výrobce polovodičů onsemi rozšíří výrobu ve svém závodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Firma ve středu rozhodnutí oznámila v tiskové zprávě. Hodnota plánované investice je dvě miliardy dolarů, což je v aktuálním přepočtu 46,3 miliardy korun. Onsemi ještě bude jednat s českou vládou o balíčku investičních pobídek. Společnost původně zvažovala pro rozšíření výroby také své závody ve Spojených státech a v Koreji.

Po schválení pobídek vládou je ještě musí potvrdit Evropská komise. Onsemi předpokládá, že po rozšíření by celý její rožnovský závod přispíval ročně k hrubému domácímu produktu Česka více než šesti miliardami korun.

Nový závod onsemi v Rožnově by vyráběl inteligentní výkonové polovodiče, které slouží ke zlepšení energetické účinnosti elektromobilů, obnovitelných zdrojů energie nebo datových center s umělou inteligencí. Výroba by navázala na současné provozy, ve kterých se vyrábí krystaly křemíku a křemíkové čipy.

"Naše brownfieldová investice by zajistila vybudování středoevropského dodavatelského řetězce, což nám umožní lépe uspokojit rychle rostoucí poptávku našich zákazníků po inovativních technologiích, které zlepšují energetickou účinnost jejich aplikací," uvedl prezident onsemi Hassane El-Khoury. "Díky úzké spolupráci s českou vládou by rozšíření výroby posílilo naši produkci inteligentních výkonových polovodičů, které jsou nezbytné pro to, aby Evropská unie byla schopna výrazně zredukovat svoje emise uhlíku a snižovat celkový negativní dopad na životní prostředí," dodal.

Investice onsemi je pro Česko největší v moderní historii. Novinářům to ve středu při výjezdním zasedání vlády v Havlíčkově Brodě řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle něj rozšíření výroby pomůže i evropské soběstačnosti při výrobě čipů.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) doplnil, že vláda bude v příštích měsících jednat s onsemi o konkrétní podobě investiční pobídky. Za jednu z možností zmínil daňové prázdniny. Vyjádřil ale přesvědčení, že se poskytnutá pobídka Česku rychle vrátí.

 

Právě se děje

Další zprávy