Aleš Hušák: Teď jsem jen živnostník, pomáhám lidem a pěstuji víno

Hana Filipová, Jan Němec
16. 10. 2015 8:42
Mám tři podmínky, vymínil si Aleš Hušák, když ho týdeník Ekonom oslovil s žádostí o rozhovor. „Nebudu se fotit, chci vědět dopředu tematické okruhy a padne-li slovo Sazka, odejdu bez pozdravu z místnosti,“ upozorňoval. Nakonec ale zapovězené slovo pronesl jako první on; vyhnout se tématu totiž nebylo možné ani při povídání o současných aktivitách bývalého generálního ředitele Sazky, byť mají k hazardu daleko.
Aleš Hušák na starší fotografii. Během rozhovoru pro týdeník Ekonom se teď fotit nechtěl.
Aleš Hušák na starší fotografii. Během rozhovoru pro týdeník Ekonom se teď fotit nechtěl. | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovory jste v posledních letech prakticky nedával. Proč jste nakonec souhlasil?

Proč ne?

Takže máte jen příliš volného času?

Třeba mi to přišlo zábavné. Nebo tím sleduji nějaké své vlastní cíle.

Jaké?

Chystá se spuštění mých webových stránek. Chystá se kniha, tak si říkám, že je možná dobře být trochu aktivní. Nehledejte za tím víc než můj osobní prospěch.

Takže konečně prozradíte, kdy vyjde kniha, která měla být na pultech už minulý rok? A kdy spustíte svůj web?

Píšu hrozně pomalu. Věci se prodlužují, protože jsem v jistém smyslu perfekcionista. Doufám, že stránky otevřeme co nejdříve, ale pořád mi tam něco vadí, něco upravujeme.

Web se bude týkat knihy? Bude to váš blog?

Budou to moje stránky a budou se týkat mnoha věcí, i knihy. Chci tam část dát.

Doménu máte už zaregistrovanou?

Dávno, mám jich asi 85. Kterou použiji, je jedna z věcí, o nichž stále mluvíme.

Kdo vám knihu vydá?

Budu ji vydávat sám. Sice pod nějakým zavedeným vydavatelstvím, ale na vlastní náklady. To, co vám můžu říct, je, že jde o fikci, protože pravdu nelze napsat.

Čím se dnes zabýváte, kromě knihy?

Jsem živnostník, OSVČ se tomu říká. Snažím se pěstovat víno, mám vinice ve Španělsku. Pomáhám některým lidem na poli poradenství. Taky jsem si dával dohromady svůj život. Uvědomil jsem si, že za dobu, kterou jsem věnoval byznysu, jsem měl spoustu věcí nedodělaných. Dělám to, co mě baví.

Komu radíte?

Neřeknu. Jsem tak domluven s lidmi, se kterými to dělám. Pro ně by to mohl být z různých důvodů polibek smrti. Každopádně to není nic kolem hazardu. Je to, jako když se rozejdete s nějakou ženskou – už se k ní víc nevracíte.

Prozradíte alespoň, o jaký obor jde?

IT i služby.

Když jste skončil v Sazce, dostal jste jinde nabídky na manažerské pozice?

Soukromé nabídky jsem vždycky měl a mám, ale všechny směřovaly k poradenství. A upřímně řečeno, to teď není z nouze ctnost, ale je mi, kolik mi je. Takže představa, že bych šel dělat nějakou výkonnou funkci… To byla jedna z věcí, kterou jsem si uvědomil, když jsem skončil v Sazce. Že je to vlastně na jednu stranu dobře, že jsem skončil, protože ten život za nic nestál. Člověk byl 24 hodin denně zatažen do nějaké výkonné rozhodovací činnosti, i když se nic nedělo, i když to byl normální výkon práce. A když je člověku tolik, kolik je, tak už někdy mele z posledního. Anebo si myslí, že pracuje, ale ve skutečnosti jede jen na nějaká malá procenta.

Velký byznys máte za uzavřenou kapitolu?

Třeba sednout si někam do dozorčí rady a přijít si jednou měsíčně pro platbu? Tomu by asi neodolal nikdo, a rozhodně ne já. Ale denní výkonná práce? To už prostě není možné, fyzicky ani mentálně. V těchto letech už nedokážete zabrat tak, jako když je vám třicet. Když jsme dostavěli arénu, byl jsem rok vyhořelý. Chodil jsem do práce, rozhodoval, ale když jsem si to uvědomil zpětně, jel jsem na čtvrt plynu.

Co místo dozorčí rady zkusit Parlament?

O dráze politika jsem nepřemýšlel. Nevím, co by se muselo stát, protože mě politika neláká. Jsem zaměřením manažer, politik má hledat kompromisy. Obávám se, že nejsem typ člověka, který by chtěl strávit život tím, že bude dělat kompromisy. Navíc já ani, proboha, politiku jít dělat nemůžu, poté co jsem byl zničen médii. Dějiny píší vítězové.

Obálka týdeníku Ekonom
Obálka týdeníku Ekonom | Foto: Economia

Kolik stojí víno z Hušákovy vinice a jaké s ním má další plány? Proč se jeho řidič musí vyhýbat sídlu Sazky? A je pravda, že si vede rozsáhlý archiv informací o lidech? Zbytek rozhovoru a další podrobnosti najdete v nejnovějším vydání týdeníku Ekonom.

Týdeník Ekonom je k dostání na obvyklých místech. Lze si jej přečíst také na internetu, na iPadu iPhonu, tabletu Samsung a dalších zařízeních se systémem Android.

 

Právě se děje

Další zprávy