Transmastné kyseliny jsou zdraví škodlivé látky, které obsahují některé průmyslově vyráběné tuky (tedy tuky vyrobené z částečně ztužených rostlinných olejů). V těchto tucích se nacházejí v množství od několika procent až po více než 50 procent, a to v závislosti na použité výrobní technologii. Podle Evropské kardiologické společnosti způsobí transmastné kyseliny každoročně až čtyři miliony úmrtí.
Vznikají jako vedlejší produkt při ztužování tuku hydrogenací. Jedná se o velmi levnou metodu, která navíc významně prodlužuje trvanlivost potravin.
Jejich výživová hodnota je nulová, pomáhají vzniku "škodlivého" cholesterolu LDL a naopak snižují hladinu "dobrého" cholesterolu HDL.
Obsahují je hlavně ztužené rostlinné tuky (margaríny) na pečení, smažení a fritování. Odtud se pak látky dostávají i do pečiva, hranolků či popcornu. Velké množství transmastných kyselin obsahují cukrovinky (zmrzliny, oplatky, polevy apod.)
Mohou je stále obsahovat i některé margaríny určené pro studenou kuchyni (rostlinná "másla"), i když většina výrobců už sama přešla na zdravější metody ztužování. Technologie výroby margarínů se totiž za posledních dvacet let výrazně změnila.
Vodítkem je, když je v receptuře uvedeno "částečně ztužený tuk". Pak výrobek škodlivé látky obsahuje.
Transmastné kyseliny obrovsky zvyšují riziko vzniku srdečních chorob. Ischemická choroba srdeční je v Evropské unii příčinou 660 tisíc úmrtí ročně. Nemoci srdce a cév se tedy na celkové úmrtnosti podílejí přibližně 14 procenty.
Litva | 36 % | Kypr | 13,5 % |
---|---|---|---|
Lotyšsko | 29 % | Spojené království | 13,5 % |
Slovensko | 27 % | Itálie | 13 % |
Maďarsko | 26 % | Polsko | 12 % |
Estonsko | 26 % | Bulharsko | 11 % |
Česko | 25 % | Slovinsko | 11 % |
Malta | 25 % | Řecko | 10 % |
Finsko | 22 % | Lucembursko | 9 % |
Chorvatsko | 21 % | Španělsko | 8 % |
Rumunsko | 20 % | Dánsko | 8 % |
Rakousko | 19 % | Belgie | 7 % |
Irsko | 17 % | Nizozemsko | 6 % |
Švédsko | 16 % | Portugalsko | 6 % |
Německo | 15 % | Francie | 6 % |
Kardiovaskulární nemoci jsou jednou z hlavních příčin úmrtí v Evropě. Každý rok na nemoci srdce a cév ročně v EU zemře okolo 2 milionů lidí. Medicína léčí tyto nemoci se stále větším úspěchem, ale příznivý trend přináší i zvyšující se náklady.
Světová zdravotnická organizace doporučuje přijímat nejvýše 1 procento denního energetického příjmu ve formě transmastných kyselin. Některé státy už samy legislativně omezily obsah těchto látek v potravinách (méně než 2 gramy transmastných kyselin na 100 gramů tuku): Rakousko, Dánsko, Lotyšsko, Maďarsko, Španělsko, Finsko, Řecko, Čína, Ekvádor, Hongkong, Izrael, Jamajka, Malajsie, Mexiko, Paraguay, Korejská republika, Tchaj-wan, Uruguay, Argentina, Brazílie, Chile, Indie, Peru, Portoriko, Singapur, Jižní Afrika, USA
- Průměrný příjem průmyslově vyrobených tuků je nyní jen 0,01 až 0,03 gramu denně.
- Úmrtnost na ischemickou chorobu srdeční v průběhu tří let od zavedení legislativních omezení poklesla v průměru o 14,2 úmrtí na 100 tisíc osob ročně.