Miloš Ubu ví, co všechno Češi sežerou, a dobyl Zlatou kapličku

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
8. 11. 2013 14:00
Ukázka z chystaného politického kabaretu o hlavě státu na motivy absurdního dramatu Alfreda Jarryho Král Ubu
Foto: Tomáš Kunc

Čtení na víkend – Nová scéna Národního divadla se začátkem příštího týdne chystá uvést premiérové představení Miloš Ubu aneb Málem králem.

Autor představení Blonďatá bestie (o Kristýně Kočí) Tomáš Svoboda vytvořil spolu s novinářem Ondřejem Formánkem politický kabaret o hlavě státu na motivy absurdního dramatu Alfreda Jarryho Král Ubu.

Deník Insider jako ochutnávku přináší ukázku ze scénáře připravovaného představení.

 

SCÉNA VII.

RUSNOKOVY DOBROTY – COOKING SHOW

KAPITÁN RUSNOK, MILOŠ UBU

 

Velká reklama na stolní olej Lukoil. „Vaříme s Lukoilem“ (při jmenování jednotlivých ministrů by se mohly na obrazovce objevovat jejich fotografie se jménem, jako ingredience v klasickém televizním kuchařském receptu)

 

RUSNOK:   Dobrý den, vítejte v oblíbeném pořadu Rusnokovy dobroty. Dnes si uvaříme dobrotu z  odborníků. Tedy jak se u nás říká, uděláme si takzvanou rusnočku. Proč? To vám prozradí tady můj host, váš milovaný president Miloš Ubu.

MILOŠ UBU:   Každý idiot ví, že dobrotu z odborníků ti Češi sežerou vždycky. Mohou se po ní utlouct. Doslova. Proto si ji dávaj už potřetí.

RUSNOK:   Uvidíte, jak je to jednoduché! Jak si teď názorně ukážeme, rusnočku s rusnoky zvládne snadno doslova každý.

MILOŠ UBU:   Každý idiot.

RUSNOK:   A když nemáme odborníky, tak tam můžete dát cokoli, co doma najdete. Botu, špekáčky, hajzlštětku nebo kšandy. Ministrů je patnáct, takže na přípravu rusnočky potřebujeme přesně patnáct ingrediencí. Nikdy míň...

MILOŠ UBU:   No, ono by i to klidně šlo...

RUSNOK:   Prosím tě, Miloši, tradiční poctivá česká rusnočka jich má vždycky patnáct. Nechceme přece žádné excesy. Prostě potřebujeme patnáct rusnoků. Ale kde je vzít? No koukneme se kolem, co nám kde zbylo...

RUSNOK:   Klidně použijeme i to, co jiní vyhodili. Nebo nestrávili. Ano, hele, třeba tady nám zbyl z loňskýho vaření ještě velký kus Peciny! Šup a je tam! Vypadá teda trochu zkaženě, ale to nám přece nevadí...

MILOŠ UBU:   Ale hovnajs! Pecina je jedlej. Onehdá ho chtěl sežrat i Babiš.

RUSNOK:   Počkat, co to tu máme na dně hrnce? Picka!

MILOŠ UBU:   Není už moc rozvařenej? Ten tu zbyl po Nečasovi.

RUSNOK:   To je generál. A generál, to je prostě guma. No a pak tam přidáme trochu koniny.

MILOŠ UBU:   Frantu Koníčka? To bude žrádlo!

RUSNOK:   A ještě Kohouta. Ten je libovej. Žádný špeky. Čistej. Pět let v KSČ. Ale to jsou skoro všichni rusnoci. To se stráví. A takhle můžeme pokračovat dál. Kdo nemá odborníka, tak ať si tam dá úředníka nebo nějakýho kamaráda. A teď důležitý, kdo nemá žádný odborníky, úředníky ani kamarády ani...

MILOŠ UBU:   Tak ať tam dá Hovno!

RUSNOK:   Když už jsme u toho, tak nezapomenout na Balvína. Balvín je zahušťovadlo. Kam ho přidáte, tam to zhoustne. A je strašně zdravej. Odbourá všechny ty volný radikály. A kdejaký kulturní prdeli dodá blahodárnou mikroflóru. Ptala se mě už divačka, paní Jiřinka z Nového Strašecí, jestli můžeme jednoho Balvína nahradit půlkou Jandáka nebo Ringo Čecha? Takže... Jiřinko, bohužel! Balvína nahradit nelze, protože je nenahraditelnej. Ale nebojte, takovej Balvín, ten teď roste jako plevel všude.

RUSNOK:   A rusnočku máme hotovou. Tak dobrou chuť. A loučíme se s vámi oblíbeným heslem našeho pořadu:

RUSNOK A UBU:   ... co si nadrobíte, to si sežerete!

MILOŠ UBU:   A příště se bude dělat mletý z novinářů zvané Pehehe.

 

Právě se děje

Další zprávy