Cibulovité rostliny milují alkohol

Redakce ZAH, čtk
24. 4. 2006 10:00
Berlín - Panáčka ředěné vodky narcisům, frťana tequilly do zálivkové vody pro kosatce.
Foto: Aktuálně.cz

Kdo praktikuje tento způsob péče o rostliny v květináčích, dočká se kratších stonků a nezmenšeně bohatého květu, jemuž naopak déle trvá, než uvadne.

Napsal to v nejnovějším vydání německý magazín Der Spiegel s odvoláním na Williama Millera, experta na cibulovité rostliny Cornellovy univerzity v USA.

Podle jeho výzkumu sice čtyř- až šestiprocentní roztok alkoholu podváže růst stonků a listů do délky, ale na sám květ, pokud se jeho velikosti týče, nemá žádný vliv.

Naopak zjistil, že v porovnání s narcisy zalévanými pouze vodou, vydrží květ na "opilé" květině zřetelně déle.

Při pouze vodní zálivce rostou stonky a listy rychleji a natáhnou se do větší výšky, rychle ale ztrácejí pevnost, vadnou a padají. Naproti tomu cibuloviny "posilněné" tvrdým alkoholem, jako jsou gin, vodka, whisky, rum, tequilla či žitná, zůstávají nižší, ale pevné.

Avšak pozor, varuje Miller, "měkčí" alkoholické nápoje jako víno či pivo květinám škodí - obsahují totiž příliš mnoho cukru.

Letos zahajuje Miller na Cornellově univerzitě výzkum vlivu alkoholu na další druhy rostlin, zejména na zeleninu: u rajčat či papriky by neškodilo zkrátit stonky, pokud by to nezkrátilo i úrodu.

 

Právě se děje

Další zprávy