Nejbohatším Čechům poprvé vládne žena. Projděte si další nováčky letošního žebříčku

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
6. 10. 2021 10:04
V čele letošního žebříčku nejbohatších Čechů a Češek, který pravidelně sestavuje časopis Forbes, je Renáta Kellnerová. Vdova po vlastníkovi skupiny PPF Petru Kellnerovi, který letos tragicky zahynul, drží majetek ve výši 374,7 miliardy korun. Z první desítky letos vypadl majitel developera Central Group Dušan Kunovský a naopak se do ní dostal zakladatel internetového obchodu Alza.cz Aleš Zavoral.

Na následujících kartách najdete první desítku pozic žebříčku a také nováčky mezi českými miliardáři. 

Na celý přehled magazínu Forbes, který ukazuje stovku nejbohatších lidí Česka roku 2021, se můžete podívat na miliardari.forbes.cz, dostupný je také seznam nejbohatších lidí světa. Na Aktuálně.cz si můžete připomenout také loňský žebříček nejmajetnějších Čechů.

Radovan Vítek na fotografii z roku 2012.
Radovan Vítek na fotografii z roku 2012. | Foto: Matej Slávik

Radovan Vítek

  • Výše majetku: 103 miliardy korun
  • Hlavní firma: CPI Property Group

Komárek sesadil na třetí místo realitního magnáta Radovana Vítka s majetkem 103 miliard korun. Loni odhadl Forbes jeho majetek na 86 miliard korun.

Forbes označuje Vítka za největšího českého realitního magnáta. Podnikatel je hlavním majitelem realitní společnosti CPI Property Group (vlastní 87,8 procenta), která je jedním z největších tuzemských majitelů maloobchodních ploch. Firma provozuje také hotely a nájemní bydlení. Vlastní nemovitosti v Česku, Maďarsku, Polsku, na Slovensku, v Chorvatsku, Švýcarsku, Francii, Rumunsku, Rusku a Británii. 

Vítkův byznys zažil podle Forbesu v posledním roce a půl koronavirové turbulence, ze kterých se teď postupně oklepává. Utrpěly hotely a obchodní centra, ziskovost si naopak udržely byty a hlavně kanceláře, které tvoří 52 procent nemovitostního portfolia.

 

Právě se děje

Další zprávy