Zadlužený realitní obr Evergrande včas splatil další úroky

ČTK ČTK
11. 11. 2021 15:13
Zadlužený realitní obr Evergrande včas splatil další úroky

Zadlužená developerská společnost China Evergrande, jejíž případný krach ohrožuje čínskou ekonomiku, včas splatila úroky z další půjčky. Informovala o tom agentura Bloomberg. Akcie čínského podniku na burze v Hongkongu díky tomu ve čtvrtek vzrostly téměř o sedm procent.

Evergrande je nejzadluženější developerskou společností na světě. Odhadem má v přepočtu závazky za 300 miliard dolarů (6,6 bilionu Kč), z čehož 19 miliard USD představují dolarové dluhopisy. Její finanční situaci svět sleduje s obavami, protože pád Evergrande by mohl zbrzdit růst čínské ekonomiky - po Spojených státech druhé největší na světě.

Podle mluvčího mezinárodní clearingové společnosti Clearstream ale klienti této firmy opožděné platby úroků ze tří dolarových dluhopisů vydaných firmou Evergrande obdrželi. Firma je provedla na konci třicetidenního ochranného období, které měla k dispozici po stanoveném datu splátky. Toto období skončilo ve středu. Podle agentury Reuters to bylo za poslední měsíc už potřetí, kdy společnost zaplatila velmi blízko konci tolerančního termínu. Splátka činila přes 148 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy