Pod stejnou značkou chtějí země V4 stejnou kvalitu potravin jako na západě. Řešit to bude summit

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 2. 2017 19:49
Podle slovenského premiéra Roberta Fica se země visegrádské čtyřky dohodly na uspořádání mimořádného summitu, který se bude zabývat rozdílným složením potravin dodávaných na pulty obchodů. Je podle něj neakceptovatelné, aby nadnárodní společnosti dovážely na území postkomunistických zemí v tom stejném obalu a pod stejným názvem méně kvalitní výrobky. Pokud Evropská komise nepřijme patřičná opatření, Slovensko zváží předpis, že všechny potraviny určené veřejnému stravování budou muset být jen ze Slovenska.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Adéla Vlachová

Bratislava - Země takzvané visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) se dohodly uspořádat mimořádný summit těchto středoevropských států, který se bude zabývat rozdílným složením potravin dodávaných na pulty obchodů do západní a východní Evropy. Novinářům to ve čtvrtek řekl slovenský premiér Robert Fico. Podle Fica by visegrádské země měly vyzvat Evropskou komisi, aby připravila opatření, která zmiňovaným praktikám zabrání.

O svolání mimořádné schůzky požádala Bratislava. Slovenské úřady minulý týden zveřejnily výsledky laboratorních testů potravin a uvedly, že nadnárodní potravinářské firmy na Slovensko často dodávají méně kvalitní výrobky stejné značky než na pulty obchodů v sousedním Rakousku.

"Je neakceptovatelné, aby nadnárodní společnosti dovážely na území postkomunistických zemí výrobky, které jsou méně kvalitní než ty, které v tom samém obalu a pod stejným názvem dodávají na pulty obchodů v západní Evropě," řekl Fico. Dodal, že summit států V4 by se měl uskutečnit v nejbližších dnech v Polsku, které tomuto uskupení nyní předsedá.

"Budeme žádat od Evropské komise, aby v co nejkratší době přijala příslušnou legislativu, která nebude umožňovat praktiky takového typu, jež ponižují občany Slovenska, Maďarska Polska a České republiky," uvedl Fico. Jednou z možností je podle něj jiné označování výrobků. Nevyloučil také, že slovenská vláda zahájí evropskou občanskou iniciativu, která v případě podpory alespoň milionu osob umožňuje obyvatelům EU "zaúkolovat" Evropskou komisi v konkrétní záležitosti.

Fico pohrozil Bruselu, že Bratislava je připravena přistoupit k odvetným opatřením. "Souboj může spočívat například v tom, že když nás nechcete v této principiální věci podpořit (…), my přijmeme na Slovensku interní předpis a řekneme, že všechny potraviny, které půjdou do veřejného stravování, mohou být jen ze Slovenska. Budeme se s Evropskou komisí velmi rádi soudit," uvedl Fico.

Případné slovenské protiopatření, které zmínil Fico, by bylo patrně v rozporu s unijním právem.

Slovenské úřady ve zmiňovaném testu srovnaly více než dvě desítky výrobků stejné značky a názvu, které koupily v Bratislavě a v sousedním Rakousku. V neprospěch produktů prodávaných na Slovensku dopadly podle slovenského ministerstva zemědělství hlavně nealkoholické nápoje, koření, čaje a výrobky z masa. Šlo zejména o nižší podíl masa, vyšší podíl tuků, používání umělých náhrad cukru, množství konzervačních látek a nižší gramáž. Nejméně dvě firmy se vůči výsledkům testu a použité metodice ohradily.

 

Právě se děje

Další zprávy