"Je patrné, že restauracím v průběhu listopadu dál klesají tržby i návštěvnost. Na vině je nepochybně zhoršující se epidemická situace a kontrola bezinfekčnosti hostů podpořená zkrácenou otevírací dobou do deseti hodin večer," říká Jana Kohotouvá, mluvčí společnosti Storyous, která v Česku provozuje pokladní systémy. "Pro mnohé provozy je to likvidační a nevyplatí se jim ani otevírat, většinu tržeb jim tvořil právě večerní provoz," domnívá se.
Od 1. listopadu musel začít personál restaurací kontrolovat bezinfekčnost hostů. Od pondělí 22. listopadu pak začal v Česku platit takzvaný režim O-N, který do restaurací dovoluje vstup pouze očkovaným či lidem, kteří nemoc prodělali v posledních 180 dnech. K pátku 26. listopadu vláda zavedla nouzový stav a ukončila provoz podniků ve 22 hodin.
Změna průměrné tržby restaurací o víkendu 27.- 28. listopadu 2021
Porovnávané období | Změna průměrné tržby na podnik (%) |
víkend 20. - 21. listopadu 2021 | -17,55 |
víkend 13. - 14. listopadu 2021 | -28,46 |
víkend 6. - 7. listopadu 2021 | -22,14 |
víkend 30. listopadu a 1. prosince 2019 | -30,23 |
víkend 23. - 24. listopadu 2019 | -35,83 |
Zdroj: Storyous
Z dat Storyous vyplývá, že pokles průměrné tržby na podnik v posledním listopadovém týdnu oproti předchozímu týdnu činil více než devět procent, o víkendu to bylo zhruba 17,5 procenta. Návštěvnost poklesla v týdnu o necelých sedm procent, o víkendu pak skoro o 18 procent.
Oproti konci října, kdy restrikce ještě neplatily, klesla průměrná tržba na podnik dokonce o čtvrtinu a návštěvnost o pětinu.
Ještě markantnější je pak srovnání s rokem 2019, tedy v době před pandemií koronaviru. "V běžném, necovidovém roce návštěvnost i tržby obvykle restauracím pozvolna rostou s tím, jak se začne ochlazovat a blíží se Vánoce. Tak tomu bylo například v roce 2019. V letošním roce s nastupujícím podzimem klesá jak návštěvnost podniků, tak průměrné tržby. Obzvlášť znepokojivá je pro restauratéry situace o víkendech," doplňuje Kohoutová.
Změna návštěvnosti restaurací o víkendu 27.- 28. listopadu 2021
Porovnávané období | Změna návštěvnosti (%) |
víkend 20. - 21. listopadu 2021 | -17,76 |
víkend 13. - 14. listopadu 2021 | -18,16 |
víkend 6. - 7. listopadu 2021 | -23,84 |
víkend 30. listopadu a 1. prosince 2019 | -41,76 |
víkend 23. - 24. listopadu 2019 | -49,53 |
Zdroj: Storyous
Zatímco na začátku letošního listopadu byla podle ní o víkendech návštěvnost restaurací o necelých 22 procent nižší než v roce 2019, ve druhé polovině listopadu to bylo už dokonce o 40 až 50 procent méně. "Pokud bude situace takto dále pokračovat, prosincový propad může být hluboko pod 50 procent," dodává mluvčí Storyous.
Změna průměrné tržby restaurací v týdnu od 22. do 28. listopadu 2021
Porovnávané časové období | Změna průměrné tržby na podnik (%) |
od 15. do 21. listopadu 2021 | -9,34 |
od 8. do 14. listopadu 2021 | -17,03 |
od 1. do 7. listopadu 2021 | -9,58 |
od 25. do 31. října 2021 | -24,47 |
od 25. listopadu do 1. prosince 2019 | -23,31 |
od 18. do 24. listopadu 2019 | -21,90 |
od 11. do 17. listopadu 2019 | -22,63 |
od 4. do 10. listopadu 2019 | -22,43 |
od 28. října do 3. listopadu 2019 | -20,64 |
Změna návštěvnosti restaurací v týdnu od 22. do 28. listopadu 2021
Porovnávané časové období | Změna návštěvnosti (%) |
od 15. do 21. listopadu 2021 | -6,56 |
od 8. do 14. listopadu 2021 | -12,49 |
od 1. do 7. listopadu 2021 | -11,89 |
od 25. do 31. října 2021 | -20,65 |
od 25. listopadu do 1. prosince 2019 | -36,49 |
od 18. do 24. listopadu 2019 | -35,60 |
od 11. do 17. listopadu 2019 | -34,76 |
od 4. do 10. listopadu 2019 | -34,45 |
od 28. října do 3. listopadu 2019 | -30,74 |
Zdroj: Storyous
Podle Kohoutové některé firmy začaly rušit vánoční i silvestrovské večírky. "Jiné se snaží hledat kompromis, jak večírky při dodržování zpřísněných epidemických opatřeních uspořádat. Úkol to není úplně snadný. Ve společnosti i u restauratérů panuje velká nejistota, nevíme, kdy vláda může přijít s dalšími překotnými opatřeními," doplňuje Kohoutová.
Pro restaurace podle ní nepředstavuje jediný problém zkrácení provozní doby, ale také například, a to se týká i stánkařů - velikost skladových zásob, které podnikatelé často řeší a pořizují několik týdnů předem.
Nejméně na tržbách tratila Praha, míní Dotykačka
Podobná čísla ukazuje analýza firmy Dotykačka. V posledním listopadovém týdnu, kdy jako vstupenky do gastropodniků přestaly fungovat PCR testy, dosahovaly podle ní tržby restaurací a hospod o třetinu nižších tržeb než v říjnu.
"Nejvýraznější poklesy jsme zaznamenali na východě republiky, konkrétně v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Tamní podniky na konci listopadu utržily o 36 až 39 procent míň než v říjnu, zatímco o týden dřív se pokles tržeb pohyboval jen v rozmezí 15 až 23 procent," vyčísluje ředitel Dotykačky Petr Menclík.
V Praze se podařilo udržet pokles pod hranicí 20 procent. Mezi 20 a 30 procenty se pak drží Středočeský a Ústecký kraj. Všude jinde propad přesahuje 30 procent. O týden dřív byly hodnoty zhruba poloviční.
Do hospod podle Dotykačky vyrazilo na pivo o 35 procent míň lidí, než bývalo běžné v říjnu. V restauracích ubylo 30 procent zákazníků.