Nové restrikce vzaly restauracím čtvrtinu tržeb. Zákazníků ubyla pětina, ukazují data

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 2. 12. 2021 14:18
Ztráty restaurací v Česku se s dalším zaváděním koronavirových opatření prohlubují. Klesají průměrné tržby i jejich návštěvnost. Ta se v druhé polovině listopadu propadla dokonce až o polovinu v porovnání se stejným obdobím přecovidového roku 2019. Ukazují to data společnosti Storyous, které má redakce Aktuálně.cz exkluzivně k dispozici.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

"Je patrné, že restauracím v průběhu listopadu dál klesají tržby i návštěvnost. Na vině je nepochybně zhoršující se epidemická situace a kontrola bezinfekčnosti hostů podpořená zkrácenou otevírací dobou do deseti hodin večer," říká Jana Kohotouvá, mluvčí společnosti Storyous, která v Česku provozuje pokladní systémy. "Pro mnohé provozy je to likvidační a nevyplatí se jim ani otevírat, většinu tržeb jim tvořil právě večerní provoz," domnívá se.

Od 1. listopadu musel začít personál restaurací kontrolovat bezinfekčnost hostů. Od pondělí 22. listopadu pak začal v Česku platit takzvaný režim O-N, který do restaurací dovoluje vstup pouze očkovaným či lidem, kteří nemoc prodělali v posledních 180 dnech. K pátku 26. listopadu vláda zavedla nouzový stav a ukončila provoz podniků ve 22 hodin.

Změna průměrné tržby restaurací o víkendu 27.- 28. listopadu 2021

Porovnávané období Změna průměrné tržby na podnik (%)
víkend 20. - 21. listopadu 2021 -17,55
víkend 13. - 14. listopadu 2021 -28,46
víkend 6. - 7. listopadu 2021 -22,14
víkend 30. listopadu a 1. prosince 2019 -30,23
víkend 23. - 24. listopadu 2019 -35,83

Zdroj: Storyous

Z dat Storyous vyplývá, že pokles průměrné tržby na podnik v posledním listopadovém týdnu oproti předchozímu týdnu činil více než devět procent, o víkendu to bylo zhruba 17,5 procenta. Návštěvnost poklesla v týdnu o necelých sedm procent, o víkendu pak skoro o 18 procent.

Oproti konci října, kdy restrikce ještě neplatily, klesla průměrná tržba na podnik dokonce o čtvrtinu a návštěvnost o pětinu.

Ještě markantnější je pak srovnání s rokem 2019, tedy v době před pandemií koronaviru. "V běžném, necovidovém roce návštěvnost i tržby obvykle restauracím pozvolna rostou s tím, jak se začne ochlazovat a blíží se Vánoce. Tak tomu bylo například v roce 2019. V letošním roce s nastupujícím podzimem klesá jak návštěvnost podniků, tak průměrné tržby. Obzvlášť znepokojivá je pro restauratéry situace o víkendech," doplňuje Kohoutová.

Změna návštěvnosti restaurací o víkendu 27.- 28. listopadu 2021

Porovnávané období Změna návštěvnosti (%) 
víkend 20. - 21. listopadu 2021 -17,76
víkend 13. - 14. listopadu 2021 -18,16
víkend 6. - 7. listopadu 2021 -23,84
víkend 30. listopadu a 1. prosince 2019 -41,76
víkend 23. - 24. listopadu 2019 -49,53

Zdroj: Storyous

Zatímco na začátku letošního listopadu byla podle ní o víkendech návštěvnost restaurací o necelých 22 procent nižší než v roce 2019, ve druhé polovině listopadu to bylo už dokonce o 40 až 50 procent méně. "Pokud bude situace takto dále pokračovat, prosincový propad může být hluboko pod 50 procent," dodává mluvčí Storyous.

Změna průměrné tržby restaurací v týdnu od 22. do 28. listopadu 2021

Porovnávané časové období Změna průměrné tržby na podnik (%) 
od 15. do 21. listopadu 2021 -9,34
od 8. do 14. listopadu 2021 -17,03
od 1. do 7. listopadu 2021 -9,58
od 25. do 31. října 2021 -24,47
od 25. listopadu do 1. prosince 2019 -23,31
od 18. do 24. listopadu 2019 -21,90
od 11. do 17. listopadu 2019 -22,63
od 4. do 10. listopadu 2019 -22,43
od 28. října do 3. listopadu 2019 -20,64

Změna návštěvnosti restaurací v týdnu od 22. do 28. listopadu 2021

Porovnávané časové období Změna návštěvnosti (%) 
od 15. do 21. listopadu 2021 -6,56
od 8. do 14. listopadu 2021 -12,49
od 1. do 7. listopadu 2021 -11,89
od 25. do 31. října 2021 -20,65
od 25. listopadu do 1. prosince 2019 -36,49
od 18. do 24. listopadu 2019 -35,60
od 11. do 17. listopadu 2019 -34,76
od 4. do 10. listopadu 2019 -34,45
od 28. října do 3. listopadu 2019 -30,74

Zdroj: Storyous

Podle Kohoutové některé firmy začaly rušit vánoční i silvestrovské večírky. "Jiné se snaží hledat kompromis, jak večírky při dodržování zpřísněných epidemických opatřeních uspořádat. Úkol to není úplně snadný. Ve společnosti i u restauratérů panuje velká nejistota, nevíme, kdy vláda může přijít s dalšími překotnými opatřeními," doplňuje Kohoutová.

Pro restaurace podle ní nepředstavuje jediný problém zkrácení provozní doby, ale také například, a to se týká i stánkařů - velikost skladových zásob, které podnikatelé často řeší a pořizují několik týdnů předem.

Nejméně na tržbách tratila Praha, míní Dotykačka

Podobná čísla ukazuje analýza firmy Dotykačka. V posledním listopadovém týdnu, kdy jako vstupenky do gastropodniků přestaly fungovat PCR testy, dosahovaly podle ní tržby restaurací a hospod o třetinu nižších tržeb než v říjnu.

"Nejvýraznější poklesy jsme zaznamenali na východě republiky, konkrétně v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Tamní podniky na konci listopadu utržily o 36 až 39 procent míň než v říjnu, zatímco o týden dřív se pokles tržeb pohyboval jen v rozmezí 15 až 23 procent," vyčísluje ředitel Dotykačky Petr Menclík.

V Praze se podařilo udržet pokles pod hranicí 20 procent. Mezi 20 a 30 procenty se pak drží Středočeský a Ústecký kraj. Všude jinde propad přesahuje 30 procent. O týden dřív byly hodnoty zhruba poloviční.

Do hospod podle Dotykačky vyrazilo na pivo o 35 procent míň lidí, než bývalo běžné v říjnu. V restauracích ubylo 30 procent zákazníků.

 

Právě se děje

Další zprávy