Jihokorejští vyšetřovatelé žádají zatykač na šéfa Samsungu. Viní ho z korupce za miliardu korun

ČTK ČTK
16. 1. 2017 8:42
Na šéfa Samsung Group I Če-jonga chce uvalit zatykač jihokorejský úřad speciálního žalobce. Viní ho, že zaplatil úplatky ve výši 36,42 milionu dolarů. V žádosti o vydání zatykače žaloba I Če-jonga rovněž zmiňuje v souvislosti se zpronevěrou a křivou přísahou. Soudní slyšení, které rozhodne o schválení či zamítnutí žádosti o zatykač, se bude konat ve středu v 10:30 místního času v Soulu.
(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: Reuters

Soul – Jihokorejský úřad speciálního žalobce požádal o vydání zatykače na šéfa největšího jihokorejského podniku Samsung Group I Če-jonga. Žaloba ho viní, že zaplatil úplatky ve výši 36,42 milionu dolarů (asi 926 milionů korun) Čche Son-sil, důvěrnici dočasně sesazené jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje, výměnou za různé výhody. Informovala o tom agentura Reuters. Samsung Group obvinění odmítá.

Vyšetřovatelé I Čche-jonga, známého také jako Jay Y. Lee, vyslýchali minulý týden nepřetržitě 22 hodin v rámci korupčního skandálu, který minulý měsíc vyústil v rozhodnutí parlamentu dočasně sesadit prezidentku Pak Kun-hje. V žádosti o vydání zatykače žaloba I Če-jonga viní také ze zpronevěry a křivé přísahy. Soudní slyšení, které rozhodne o schválení či zamítnutí žádosti o zatykač se bude konat ve středu v 10:30 místního času v Soulu (02:30 SEČ).

Krátce po zveřejnění této zprávy vydal konglomerát Samsung Group prohlášení, že obvinění nepřijímá. Podle žalobců I Če-jong zaplatil úplatek mimo jiné proto, aby si zajistil podporu jihokorejské vlády pro kontroverzní fúzi společnosti Samsung C&T s firmou Cheil Industries, se kterou nesouhlasili menšinoví vlastníci. Fúzi nakonec umožnila podpora státního penzijního fondu NPS, který měl podíl v obou firmách.

Ze spojení firem Samsung C&T a Cheil Industries nejvíc těžil I Če-jong a jeho rodina. I Če-jong, který je místopředsedou dceřiné společnosti Samsung Electronics, vede celý konglomerát Samsung Group od května 2014, kdy jeho otce I Kun-hia ochromil infarkt. I Če-jong je jeho jediný syn.

Prezidentku Pak Kun-hje v prosinci dočasně odvolal parlament kvůli korupčnímu skandálu. O jejím dalším setrvání ve funkci definitivně rozhodne ústavní soud, který už začal záležitost projednávat.

Důvodem odvolání prezidentky je její kontakt s důvěrnicí Čche Son-sil, která zřejmě dostala možnost zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci. Přítelkyně hlavy státu čelí i podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly peníze nadacím, které ona sama řídila.

 

Právě se děje

Další zprávy