Soběstačnost v elektřině není problém. Návod ukazuje, jak se stát samovýrobcem proudu

Adéla Očenášková Adéla Očenášková - za podpory: egd logo
Aktualizováno 26. 6. 2021 10:48
Energetická soběstačnost nebo šetrnost k životnímu prostředí. To jsou některé z nejčastějších argumentů expertů, proč by podle nich domácnosti měly investovat do zřízení vlastní fotovoltaické elektrárny. Solární panely na střechách domů ale s sebou nenesou jen benefity. Projděte si náš návod, jak si zřídit domácí solární elektrárnu, a zjistěte, zda se to ve vašich podmínkách vyplatí.
Montování solárního panelu.
Montování solárního panelu. | Foto: Aktuálně.cz

Vhodný dodavatel

Domácnost by poté měla zvolit vhodného dodavatele, který jí instalaci solárních panelů obstará. Při rozhodování se vyplatí přihlížet k referencím, ceně, nabízeným parametrům i délce záruky.

Podle Sedláka také zkušení odborníci domácnosti doporučí, zda se jí vyplatí investovat do solární elektrárny, která sluneční elektřinu využívá k ohřevu teplé užitkové vody a přebytky pro chod elektrospotřebičů, nebo zda je výhodnější investovat více a pořídit si systém včetně ukládání energie do baterií.

"Z dobrého návrhu pak zájemce pozná návratnost investice či míru vlastního využití, která je podmínkou pro získání podpory z programu Nová zelená úsporám. Podle typu solární elektrárny a velikosti spotřeby v domě může úspora na výdajích za energii dosáhnout i dvanáct tisíc korun ročně," uvedl Sedlák.

  • Montáž solárního systému pak standardně netrvá více než jeden či dva dny.
 

Právě se děje

Další zprávy