Český sprint loni mírně přibrzdil. Ekonomiku poprvé hnalo hlavně utrácení v obchodech

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
15. 2. 2019 9:31
Růst české ekonomiky loni zpomalil na 3,0 procenta ze 4,5 procenta v roce 2017. Za samotné čtvrté čtvrtletí roku 2018 stoupl tuzemský hrubý domácí produkt (HDP) meziročně o 2,9 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu vývoje ekonomiky, který v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). K růstu hospodářství podle statistiků značně přispěla domácí poptávka.
Foto: iStock

Posílení české ekonomiky za celý loňský rok i poslední čtvrtletí roku překonalo odhady analytiků. Odborníci totiž předpokládali, že HDP za celý rok vzrostl o 2,8 procenta a za čtvrté čtvrtletí o 2,4 procenta.

"V letošním roce by měla tuzemská ekonomika dále nepatrně zpomalit a konsensuální očekávání se posouvá k růstu kolem 2,5 procenta. Hlavním tahounem růstu by měla být stejně jako v minulém roce domácí poptávka, zejména spotřeba domácností a investice firem i vlády. Spotřeba domácností bude podpořena pokračujícím růstem mezd, ale také řadou změn v sociální oblasti, které budou navyšovat příjmy domácností," říká ekonom Jakub Seidler

 

Právě se děje

Další zprávy