Ekonomika
8. 2. 2019 11:38
Polsko patří mezi největší vývozce masa v celé Evropské unii. Velkým odběratelem je například Velká Británie, ale také Česko. Podle odhadů šlo v roce 2017 na export 415 tisíc tun hovězího. V Evropě proto kauza, kdy se na trh dostalo z Polska maso z nemocných krav, způsobila velký poprask. Podle Evropské komise se maso pochybné kvality dostalo do 14 členských zemí unie. Přečtěte si otázky a odpovědi ohledně kauzy, která hýbe Českem i Evropou.
Kolik hovězího se vyvezlo a kde bylo zachyceno?
Přibližně 300 kilogramů hovězího masa z Polska se dostalo do Česka. Z toho bylo asi 135 kg prodáno konečným spotřebitelům buď jako čerstvé maso v řeznictví nebo jako pokrm v restauraci.
Celkem 112 kilogramů zamířilo podle Státní veterinární správy do Prahy, kde se podařilo 56 kg zajistit ve skladu. Dvacet kilogramů dorazilo do Varndsdorfu. Dvě dodávky masa o hmotnosti 40 a 21 kilogramů byly prodány spotřebitelům v Kostelci nad Labem. Do Nového Bydžova šla zásilka 107 kg hovězího masa - tam ale o problému věděli od dodavatele a zásilku vrátili.
Na trh se tedy mělo dostat celkem přes devět tun takového masa, z toho třetina do zemí EU. Evropská komise uvedla, že maso z polských jatek se dostalo na trh 14 členských zemí EU. Kromě Česka mohlo hovězí dále putovat také na Slovensko, do Francie, Španělska, Portugalska, Švédska, Finska, Estonska, Litvy, Rumunska nebo Maďarska.