Levnější dolar a benzin, ale i hrozba pro exportní firmy. Jak se Trump projeví v české peněžence

Petr Kučera Pavla Adamcová Petr Kučera, Pavla Adamcová
9. 11. 2016 17:15
Předpovědi jsou podle oslovených expertů ještě obtížnější než jindy, protože nevyzpytatelný je i sám Trump. Zamýšlené ochranářství v mezinárodním obchodě by hypoteticky mohlo mít důležité důsledky i pro Česko. Oslabení exportních firem se do budoucna může promítnout ve mzdách i zaměstnanosti.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

„Levnější“ dolar a tedy i pohonné hmoty nebo elektronika – to může být na první pohled příjemný dopad amerických prezidentských voleb na osobní finance běžného Čecha. Pokud přímo neinvestuje, může se mu propad akciových trhů zdát jako příliš vzdálené dění, nicméně finanční svět je propojený a zahraniční dění se může odrazit třeba i ve výnosech penzijního připojištění.

Vyplývá to z odpovědí analytiků, které online deník Aktuálně.cz oslovil s otázkou, jak zvolení Donalda Trumpa pocítí v praxi čeští zaměstnanci a spotřebitelé. Předpovědi jsou ale podle oslovených expertů ještě obtížnější než jindy, protože nevyzpytatelný je i sám Trump.

Ekonomové se shodují, že hrozí také oslabení exportních firem, protože Trump může stavět překážky dovozu do USA – nemluvě o možném posílení politiků, kteří volají po omezení volného pohybu lidí, zboží a služeb v Evropské unii. To by se mohlo projevit i na nižších mzdách a zaměstnanosti v Česku. Prodloužit se mohou také měnové intervence České národní banky.

Investoři zamíří i mimo USA

„Češi by měli nejdřív pocítit úlevu pro své peněženky. Cena ropy poklesla a také oslabil americký dolar. Díky tomu už příští týden zlevní benzin a nafta na čerpacích stanicích až o 30 haléřů za litr,“ říká Boris Tomčiak ze společnosti Finlord.

Jinak by ale dopady na osobní finance běžného Čecha měly zatím být malé. „Akcie sice mohou mírně znehodnotit, ale naopak poroste hodnota dluhopisových investic, takže dopad na investiční portfolia by měl být vyvážený,“ upřesňuje Tomčiak.

Globální investoři budou podle něj více diverzifikovat i mimo Spojené státy, takže lze očekávat příliv kapitálu do Česka. To pomůže stlačit dolů tržní úrokové sazby. „Domácnosti se tedy mohou nadále těšit na pokračující nízké úrokové sazby u hypoték a dalších spotřebitelských úvěrů,“ dodává.

Propad všude, kam se podíváme

Ekonomka Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance čeká ze světového pohledu „propad všude, kam se povídáme“. U akcií, protože cla nejsou pro akciové podniky žádnou výhrou. U dolaru, protože propad akcií není pro dolar nic dobrého. U výnosů dluhopisů, protože na zvýšení amerických úrokových sazeb ještě letos nejspíš můžeme zapomenout. U ropy, protože Trump podporuje zvyšování neekologické těžby ropy z břidlic. A také u ekonomiky jako celku.

„Historie ukazuje, že procházejí-li finanční trhy velkými turbulencemi, zpomalí to hospodářský růst. Bylo by naivní tvrdit, že Amerika a Trump jsou daleko. Kdepak, jsou hned za rohem. Finanční svět je propojený. A epicentrum většiny finančních tsunami bývá většinou v Americe. A pokud se finanční svět otřese, my to poznáme na vlastní kůži v kurzu koruny k dolaru, v hodnotě podílových listů podílových fondů, ve výnosech penzijního připojištění a tak dál,“ říká Šichtařová.

Trump je podle ní ekonomicky neřízená střela a nikdo neví, co od něj čekat. „Nemá žádné ekonomické vzdělání (kromě sporné kvalifikace řídit stát jako firmu), zato ale má slušně přebujelé sebevědomí, takže není ochoten nechat si v ekonomických otázkách plně poradit,“ vysvětluje.

Zamýšlené ochranářství v mezinárodním obchodě by hypoteticky mohlo mít důležité důsledky i pro Česko. „Ostře se vymezil proti zemím, které – dle jeho mínění – poskytují ‘neférový‘ dumping svému zboží skrze podhodnocování svých měn. Je prý připraven na ně ve stejné míře uvalit cla a kvóty. Je sice pravděpodobné, že se Trump takto vymezoval hlavně vůči Číně, nicméně jeho slova sedí i na Českou národní banku, která intervencemi uměle podhodnocuje korunu,“ dodává Šichtařová.

Intervence mohou trvat déle

„Bezprostředně nečekám žádné hmatatelné dopady pro české domácnosti a podniky. Pokud Donald Trump postupně obrousí svoji rétoriku a ustoupí od řady radikálních předvolebních slibů, které by mohly vést k výraznějšímu protekcionismu a měly negativní dopad na globální obchod, trhy by se mohly postupně zklidnit a nic zásadnějšího nepocítíme ani v Česku,“ říká ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

„V opačném případě mohou zůstat nervózní, americký Fed pravděpodobně odloží růst sazeb a Evropská centrální banka natáhne tisk peněz. V nové nejistotě by se mohla nakonec i ČNB rozhodnout natáhnout intervence a prodloužit nám život se slabou korunou,“ zdůrazňuje.

Podle Marka Dřímala z Komerční banky roste v krátkodobém horizontu pravděpodobnost, že ČNB bude držet slabou korunu po delší období. V tom případě by se český spotřebitel nedočkal levnějších dovozů už v polovině příštího roku (pokud by intervence skončily podle současných očekávání a koruna pak posílila). Na druhou stranu by ale slabá koruna nadále prospívala českým vývozcům.

V dlouhodobém horizontu je složitější vliv Trumpova zvolení odhadovat, zdůrazňuje i Dřímal. „Problémem může být omezení zahraničního obchodu, které Trump propaguje. To by v důsledku mohlo znamenat menší provázání světové ekonomiky, pomalejší hospodářský růst – a tak i nižší mzdy a nižší možnost spotřeby,“ vysvětluje.

Méně volného trhu

„Férová odpověď je, že v tomto okamžiku nevíme, jak se vítězství Donalda Trumpa promítne do osudu obyčejných lidí v Evropě,“ odpovídá ekonom Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

Pokud by do puntíku splnil své sliby v ekonomické oblasti, bylo by podstatně obtížnější vyvážet do USA, což by negativně ovlivnilo exportně orientované firmy a potažmo i peněženky jejich zaměstnanců.

„Možná závažnějším důsledkem je však riziko odklonu od liberálního pojetí světa, na který jsme si zvykli v uplynulých 25 letech. Vítězství Trumpa může spolu s hlasováním pro Brexit povzbudit v Evropě politické síly, které volají po omezení volného pohybu osob, zboží, služeb a pracovních sil přes hranice,“ dodává Sobíšek.

Také podle Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta je v tuto chvíli největším rizikem, že se Trump skutečně pokusí více izolovat USA a omezit obchodní vazby vůči Číně, Mexiku či Kanadě a možná i Evropské unii. To by potom mohlo mít negativní dopad na české zaměstnavatele, kteří exportují do USA.

Boris Tomčiak připomíná, že za Trumpem stojí velký štáb lidí, kteří ho dokážou usměrnit při aplikování reálné politiky. „Dá se očekávat, že bude prosazovat mírně protekcionářskou politiku, nicméně nejedná se o žádnou revoluci,“ věří.

Zatím žádné drama

„Dovoluji si tvrdit, že českého zaměstnance či spotřebitele se Trumpovo vítězství v nejbližší době nijak nedotkne. Žádný kolaps finančních trhů neočekávám, což je vidět i v posledních hodinách. Americký dolar většinu svých ztrát dokázal smazat a podobný je i vývoj na akciových trzích,“ říká Novák.

Z několikatýdenního nadhledu v tuto chvíli neočekává, že by měl výsledek prezidentských voleb výraznější dopad na kurz americké měny ani na posílení či oslabení středoevropských měn vůči dolaru. V dlouhodobějším výhledu zhruba jednoho roku bude záležet na tom, k jakým ekonomickým reformám Trump přistoupí. Jeho program je velkou neznámou, připomíná Novák.

„Důsledky zvolení míří úplně jinam než k financím průměrného Čecha,“ zdůrazňuje analytik Tomáš Vlk ze společnosti Patria. „Jak jste na své peněžence pocítili vládu Baracka Obamy?“ ptá se s úsměvem. „Jediný dopad mě napadá skrze slabší dolar, tedy potenciálně mírně levnější dolarové dovozy – typicky elektronika a benzin. Ale aktuální pohyb kurzu není nijak velký,“ říká Vlk.

Ekonom Lukáš Kovanda ze společnosti Roklen očekává, že Trumpovo zvolení bude mít silnější negativní dopad než Brexit. Bezprostřední dopad Brexitu ovšem nebyl tak dramatický, jak se mnozí experti před referendem obávali, připomíná.

„Trump musí co nejrychleji předložit smysluplný a kredibilní plán zamýšlených reforem. Rozptýlit alespoň částečně tíživou nejistotu, která nyní trhy tolik děsí. Pokud se mu to nepodaří, bude začátkem příštího roku přebírat žezlo po Baracku Obamovi s akutní hrozbou americké recese na triku. A citelného zpomalení globálního hospodářského růstu k tomu,“ vysvětluje Kovanda. Toto zpomalení by pochopitelně zasáhlo i evropské ekonomiky.

Českou republiku – vedle už zmíněné možnosti prodloužení měnových intervencí – zasáhne také ukončení vyjednávání ohledně Transatlantické obchodní a investiční úmluvy (TTIP) mezi EU a USA, které je s Trumpem v Bílém domě jisté.

„Naše ekonomika by z úmluvy profitovala, byť spíše jen v řádu nižších desetin procenta ročního růstu hrubého domácího produktu. Význam by pro nás TTIP ale měla i z hlediska geopolitického či bezpečnostního, což by druhotně podpořilo i ekonomiku, například z důvodu vyšší míry celkové stability, kterou investoři vítají,“ myslí si Kovanda.

Výsledek voleb také zvyšuje cenu zlata, k němuž se investoři uchylují jako k jistotě v době nejistoty nebo strachu na finančních trzích.

 

Právě se děje

Další zprávy