První spitfire s křídly se chystá na Máj. Dělníci začali instalovat Černého plastiku

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 5. 2024 11:34
Dělníci začali na pražské Národní třídě instalovat první ze dvou pohyblivých plastik na fasádu opraveného obchodního domu Máj. Autorem několikametrových motýlů, jejichž trupy napodobují stíhačky Spitfire, je výtvarník David Černý.

Kvůli instalaci fialovo-tyrkysového díla je uzavřena část Národní třídy, na místě se pohybují jeřáby a další technika. Kdy budou motýli umístěni na fasádu, není jasné, práci podle oslovených dělníků komplikuje vítr.

Plastiky mají být poctou československým letcům bojujícím v druhé světové válce. Někteří odborníci nebo sdružení Klub za starou Prahu s umístěním nesouhlasí, jde podle nich o kýč. Investorem je developerská firma Amadeus Real.

Dílo Davida Černého oslavuje československé stíhací piloty z druhé světové války.
Dílo Davida Černého oslavuje československé stíhací piloty z druhé světové války. | Foto: Profimedia.cz

Okřídlené letadlo měli dělníci dopoledne zatím postaveno napříč silnicí na Národní třídě. Dílo od své špičky až k takzvanému ocasu zabírá celou komunikaci. Na křižovatce se Spálenou ulicí a před prodejnou elektroniky stojí dva obří jeřáby a mezi nimi je další technika. Plastika je fialovo-tyrkysová, křídla nemají jednotnou celkovou plochu, ale jsou "děravá".

Na budově mají být umístěna dvě díla, jedno právě na fasádě na Národní třídě a druhé pak v části do Spálené ulice. V ní měli dělníci zatím připraveny háky, na které dílo pověsí. Navíc koleje ve Spálené ulici opravují zaměstnanci dopravního podniku.

Proti umístění motýlů v uplynulých týdnech vystoupili někteří odborníci. Klub Za starou Prahu uvedl, že návrh vykazuje známky typického kýče a jeho prvoplánově líbivý motiv má fascinovat a zároveň emotivní připomínkou památky československých letců vyvolat dojetí. "Tuto ideu ovšem chápeme jako zcela účelovou obranu před kritikou či nepřízní schvalovacích míst," stojí v prohlášení klubu. V diskusi o díle v České televizi se Černý vulgárně pohádal s kurátorkou Galerie hlavního města Prahy Marií Foltýnovou.

Obchodní dům na rohu Spálené a Národní vznikl na místě novogotického Šlikova paláce podle návrhu Miroslava Masáka, Johna Eislera a Martina Rajniše z libereckého ateliéru SIAL, který v roce 1968 založil autor ještědského vysílač Karel Hubáček. Máj se zákazníkům otevřel 21. dubna 1975. V roce 2006 prohlásilo ministerstvo kultury dům kulturní památkou. Od května 2022 se dům rekonstruuje, celkové náklady na opravy odhadl developer před rokem na čtyři miliardy korun. Zákazníkům by se měl znovu otevřít v pondělí 24. června.

 

Právě se děje

Další zprávy