České spořitelně loni klesl čistý zisk na 14,6 miliardy korun. Erste Bank zaznamenala rekordní výnos

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 2. 2018 8:20
Česká spořitelna je největší tuzemská banka podle počtu klientů.
Česká spořitelna.
Česká spořitelna. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - České spořitelně loni klesl čistý zisk meziročně o 5,5 procenta na 14,6 miliardy korun. Pokles banka přičítá tomu, že předloňský výsledek jednorázově vylepšil příjem z prodeje akcií společnosti Visa Europe. Bez tohoto vlivu by se čistý zisk meziročně zvýšil o 2,1 procenta. Neauditované konsolidované výsledky Česká spořitelna zveřejnila na svých internetových stránkách.

Provozní zisk se loni snížil o 5,4 procenta na 19 miliard korun. Důvodem poklesu je podle banky snížení čistých výnosů z poplatků a provizí a také výnosů z pronájmu nemovitostí a mírný nárůst provozních nákladů.

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, loni zaznamenala rekordní čistý zisk v historii. Zvýšil se na 1,31 miliardy eur (33 miliard Kč) z 1,26 miliardy v předchozím roce. Výsledek silně podpořil růst ekonomik střední a východní Evropy, který překonal západní Evropu a má pokračovat i v letošním roce. Dividendu firma zvýší o 20 procent na 1,20 eura.

Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku. Česká spořitelna je největší tuzemská banka podle počtu klientů.

 

Právě se děje

Další zprávy