Avast nesouhlasí s pokutou 351 milionů a zvažuje správní žalobu

ČTK ČTK
16. 4. 2024 8:25
Avast nesouhlasí s pokutou 351 milionů a zvažuje správní žalobu

Bezpečnostní počítačová firma Avast nesouhlasí s pokutou 351 milionů korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů a zvažuje další kroky včetně správní žaloby. Rekordní pokuta se týká předávání neanonymizovaných údajů o zhruba 100 milionech uživatelů dceřiné společnosti Avastu Jumpshot. Avast ji na začátku roku 2020 uzavřel.

Avast zpracovával osobní údaje uživatelů stejnojmenného antivirového programu a jeho rozšíření pro internetové prohlížeče. Uživatelé antivirového programu byli společností Avast mylně informováni o předávání anonymních údajů za účelem analýzy trendů, uvedl úřad. Pokuta je pravomocná a je nejvyšší, jakou kdy úřad udělil.

"Avast s rozhodnutím a popisem skutečností úřadem nesouhlasí a zvažuje další kroky, včetně správní žaloby. Avast dál potvrzuje svůj závazek chránit data a soukromí svých uživatelů a proaktivně podniká kroky na ochranu soukromí, které jsou pro něj nejvyšší prioritou," uvedl Avast ve vyjádření.

Úřad v rozhodnutí zdůraznil, že společnost Avast je jedním z předních odborníků na kybernetickou bezpečnost, který nabízí veřejnosti nástroje k ochraně dat a soukromí. Její zákazníci nemohli očekávat, že právě tato společnost bude předávat jejich osobní údaje, respektive údaje, na jejichž základě by mohla být zjištěna nejen jejich totožnost, ale například i zájmy, preference, bydliště, majetkové poměry, profese a další údaje týkající se jejich soukromí.

 

Právě se děje

Další zprávy