Za 150 korun můžete mít Škodu 125 L, nebo Jawettu. Burza láká na dvě hezké tombolovky

Za 150 korun můžete mít Škodu 125 L, nebo Jawettu. Burza láká na dvě hezké tombolovky
Škodu 125 L věnuje do tomboly Retroautomuzeum Libora Kucharského.
To totiž oslavuje výročí deset let od založení. Autu zařídili veteránskou testaci a "zelené" značky. A tak výherce může jen sednout a jet.
Vůz má patinu, ale v inzerci se podobné škodovky prodávají za ceny okolo 70 tisíc.
125 L má pětikvalt.
Foto: Retro Garáž
Eva Srpová Eva Srpová
20. 4. 2024 6:26
Slušně zachovalá Škoda 125 L, tedy poslední rodinná škodovka se spalovacím motorem vzadu a pohonem zadních kol, kterou automobilka vyráběla do roku 1990, se v inzerci objevuje za ceny zhruba od 40 do 90 tisíc korun. Jednu takovou získá šťastlivec za vstupenku na auto-moto burzu spojenou s aukcí veteránů Retro Garáž.

Fanoušky starých strojů už tradičně láká na událost zvanou Retro Garáž, která se koná dvakrát do roka, také jeden osvědčený marketingový tah. Vždy se tu nabídne nějaký motocykl jako výhra v tombole za vylosovanou vstupenku.

Tak zvané tombolovky mají na auto-moto burze a aukci veteránů v Lysé nad Labem tradici. Před sedmi lety se na první Retro Garáži objevila jako zlatý hřeb v tombole Jawa 50/20 Pionýr. Následovaly Babetty, Jawa 175/357, takzvaná malá kývačka.

Loni na jaře si z výstaviště v Lysé jeden šťastlivec odvezl velmi pěknou funkční Jawu 350/638 a na podzim se losovalo o šedesátiletou dvěstěpadesátku Jawu 559 zvanou panelka s revmaplechy, původní značkou a také plně pojízdnou. Renovátor motocyklů Petr Kenny Burian odhadl její cenu na zhruba 80 tisíc korun.

Na letošní události, která se koná 27. dubna, se bude losovat dokonce dvakrát. Vůbec poprvé organizátor akce Pavel Kočí nabízí jako tombolovku auto, a to Škodu 125 L.

"Přišel za mnou Libor Kucharski, majitel Retroautomuzea ve Strnadicích, že by rád originálně oslavil desáté výročí jejich muzea. A nabídl se, že věnuje jedno ze svých aut. Tombolovky byly vždycky až doposud jen motorky, a tak mi to přišlo jako skvělý nápad," říká Kočí. 

Bílá Škoda 125 L s polepy muzea je v poměrně slušném stavu. Tu a tam se sice koroze objevuje, ale celkově jde o zachovalý kousek. Škody řady 742 přitahují především nostalgiky, kteří rádi vzpomínají na auta, jimiž v Československu před více než 30 lety jezdili.

Tento typ je zajímavý tím, že jde o úplně poslední rodinnou škodovku (Rapid skončil o pár měsíců později) se spalovacím motorem vzadu a pohonem zadních kol, kterou mladoboleslavská značka měla v nabídce, než přišel Favorit. 

Vyráběla se v letech 1988 až 1990. Má motor o objemu 1174 cm3, pětka v pojmenování ale označuje to, že auto dostalo pětikvalt, tedy o jeden stupeň v převodovce navíc.  

"Věřím, že jako výhra za vstupenku je to docela lákavé auto. Stačí jen sednout a jezdit. V Retroautomuzeu mu zařídili i veteránskou testaci, a tak má přepsatelné veteránské značky," dodává Kočí.

Ale nejenom škodovka bude odměnou za jednu výherní vstupenku, losovat se bude ještě o krásnou Jawettu Standard. "Loni byli lidé nadšení z toho, že jsme postavili kolem tombolové motorky fotokoutek. Přišlo by mi škoda, kdyby tu taková atrakce chyběla, a tak jsem do tomboly věnoval ještě moped, který jsem loni koupil. Bohužel jsem zapomněl, v jak krásném stavu je, a je mi ho skoro líto, alespoň ale někomu přinese radost," směje se Kočí.

Jawetta má patinu, je však ve skvělém stavu, dokonce i zlaté linky jsou viditelné, mopedu nechybí ani kartička. 

Aby si tombolu užili také prodejci, kteří vystavují zboží na auto-moto burze v dopoledních hodinách, bude se mezi nimi hned ráno vůbec poprvé losovat také a výherce získá jednorychlostní Babettu. "Klidně si ji hned ráno může vystavit na stánek, prodat a zpeněžit," popisuje Kočí. 

Losovat tombolovky z lístků návštěvníků se už od loňska ale musí venku před výstavištěm na hlavním nádvoří, protože zájem je o ně ohromný a dovnitř by se lidé nevešli. Loni na podzim přišlo na Retro Garáž 4100 návštěvníků.

 

Právě se děje

Další zprávy