Dacia Duster jako ojetina: Vyplatí se koupit levné rumunské SUV z druhé ruky?

Tomáš Starý
17. 9. 2019 6:02
Nejlevnější SUV na trhu má spoustu předností, i když bez nedostatků se také neobejde. Dává smysl pořídit si Dacii Duster jako ojetinu? Přinášíme rady, jaký motor vybrat a na co si dát pozor.
Foto: Radek Pecák

Jaký motor vybrat?

Vyloženě špatný motor pod kapotou Dusteru není, ale nejlépe uděláte buď s atmosférickou benzinovou šestnáctistovkou, nebo s některou z výkonnějších verzí motoru 1.5 dCi. Benzinový motor 1.6 16V je spolehlivý a potřebuje jen pravidelné výměny oleje a opatrné zacházení za studena. Smiřte se s vyšší spotřebou okolo osmi litrů a budete spokojeni.

Naftová patnáctistovka v renaultech zlobila přidíráním na klice a poruchovým vstřikováním. Dacie je na tom podle zkušeností majitelů lépe, jak klikový mechanismus, tak systém vstřikování bývá v pořádku. Většinou je to ale díky tomu, že lidé vozí Dacii do servisu pro nový olej už zhruba po 15 000 km. A toho se držte. Dokonce pokud jezdíte často krátké trasy a motor více namáháte, raději měňte olej klidně už po 10 000 km. Také tankujte aditivovanou naftu, pro vstřikovače to je šetrnější. Ty ale u silnějších verzí od 79 kW fungují spolehlivě.

 

Právě se děje

Další zprávy