Živě: Poche zítra při jmenování ministrů na Hradě nebude. Od prezidenta pozvánku nedostal

Živě
Prezident Miloš Zeman dostal od premiéra Andreje Babiše oficiální seznam kandidátů na ministry.
Sledujte brífink odstupující ministryně obrany. | Video: DVTV
Živě
Aktualizovat reportáž
20:48

Na vládě kromě několika ministrů končí také tisková mluvčí Barbora Peterová, která v polovině prosince minulého roku nahradila Martina Ayrera.

20:24

Karla Šlechtová se již s ministerstvem obrany rozloučila.

19:03

Předseda poslanců sociální demokracie Jan Chvojka České televizi řekl, že koaliční smlouvu s ANO dosud podepsalo 14 poslanců a Tomáš Hanzel podpis připojí po návratu ze zahraničí. Za liché označil spekulace o tom, že by někteří zákonodárci sociální demokracie mohli podpis odepřít.

17:52

V poslední den neměla dosluhující vláda příliš velkou účast na jednání sněmovny.

16:41

"Nic si o tom nemyslím, nechodím někam, kam nejsem zvaný," odpověděl na otázku, jaký má na takový postup prezidenta názor. Poche tak na ministerstvu zahraničí bude mít zatím jinou než ministerskou funkci. "Mou budoucí funkci na ministerstvu ještě ladíme," dodal.

16:40

Kandidát na ministra zahraničí Miroslav Poche se zítra nezúčastní slavnostního jmenování členů vlády na Pražském hradě. "Nedostal jsem žádné pozvání, na Hrad nejdu," řekl Aktuálně.cz

15:25

"Já jsem ráda, že se uchytila tahle přezdívka mého psa. Udělala jsem chybu v tom, že jsem ho tam vyfotila," komentovala Šlechtová fotografii Rambohafíka.
"Vy nechybujete? Vy novináři jste neudělali chybu s tím mediálním honem? Vy si nemyslíte, že jste mi pomohli k tomu konci na ministerstvu obrany?" ptala se Šlechtová novinářů. 

15:23

"Byla bych ráznější a nebrala bych si servítky s podřízenými složkami, které zřizuje ministerstvo obrany," odpověděla Šlechtová na otázku, co by udělala jinak.

15:21

"Kdyby mohli, tak mě pošlou na Mars," řekla Šlechtová ke spekulacím o jejím možném působení na velvyslanectví v Japonsku s tím, že to byla "účelovka". 

15:19

"Mé protikorupční tažení na ministerstvu obrany vadilo hodně lidem, hodně společnostem, hodně osobám, hodně politikům a tady vidíte, jak končí ten, kdo se snaží prosadit," řekla Šlechtová. 

15:18

"Budu nadále monitorovat kroky ministerstva obrany proti korupci," zdůraznila Šlechtová. 

15:16

"195 dní ve funkci mě hodně naučilo a poučilo," zhodnotila odcházející ministryně a dodala, že novému ministrovi ráda poradí nebo pomůže. 

15:13

"Dnes před vámi stojím jako ministryně obrany v demisi, která nebude jmenována, abych nepokračovala v přetrhávání pavučin, protože tady jich je takových množství, že si to nedokážete představit," řekla Šlechtová s tím, že na ministerstvu obrany je mnoho klientelistických vazeb.

15:10

"Byla jsme připravená na ledacos, protože i na ministerstvu pro místní rozvoj jsme prožívali zvláštní chvíle ohledně veřejných zakázek, ale co jsem zažila zde, je velmi tristní. A pro mě to bylo opravdu velké překvapení," kritizovala Šlechtová stav na ministerstvu obrany.

"Když se někdo někomu nehodí, tak potom končí," postěžovala si Šlechtová 

15:08

"Vyčistila jsem spoustu věcí v rámci veřejného zadávání," řekla Šlechtová s tím, že nový ministr bude muset věci pouze dotáhnout.

15:07

Karla Šlechtová bilancuje své působení na ministerstvu obrany:

14:51

Poslanci na schůzi projednají novelu zákona o daních z příjmu, zákon o pomoci v hmotné nouzi nebo vládní návrh zákona o ochranných známkách. 

14:45

Nového místopředsedu sněmovny za předsedu ČSSD Jana Hamáčka by měli poslanci volit ve čtvrtek. Rozhodli o tom při úterním jednání o změnách programu schůze. Hamáček funkci opustí v souvislosti s tím, že se stane ministrem vnitra v menšinové vládě hnutí ANO a sociální demokracie. ČSSD chce do funkce navrhnout poslance Tomáše Hanzela.

14:28

Šéf pirátů Ivan Bartoš: 

14:27

Poslanci si schválili pořad schůze. 

14:23

Návrh Tomia Okamury o projednání a odsouzení výroků německé kancléřky Angely Merkelové o odsunu Němců poslanci zamítli.

13:39

"Nemusíme mít už parlamentní volby a nestačí nám už ty prezidentské, když nám pan prezident určuje, kdo má a nemá být ve vládě?" řekl Petr Fiala. 

13:34

"Kolik poslanců ANO a ČSSD pro třetí ligu Babišových ministrů zvedne ruku? Kolik z nich se tak pokoří, tak ohne a tak na nás, na občany, bude kašlat?" ptá se komentátor Martin Fendrych.  

13:29

"Velké manažerské selhání," zhodnotil Stanjura Babišovo vládnutí a dodal, že se vláda zaměřila především na personální výměny a sliby. 

13:28

"Návrh, který přinese předseda vlády na Hrad, má pan prezident akceptovat," řekl Petr Fiala k tomu, že prezident Zeman odmítá jmenovat Miroslava Pocheho. "Sebevědomý premiér by trval na svém," dodal Zbyněk Stanjura. 

13:23

"Možná jim tato symbolika vyhovuje," komentoval šéf ODS fakt, že vláda s podporou komunistů bude jmenována v Den památky obětí komunistického režimu. "Divím se, že ČSSD s tím nic neudělala," dodal. Fiala zároveň kritizoval, že post ministra zahraničí zůstane neobsazen.

13:19

Poslanec Jan Skopeček ke končící a nově vznikající vládě:

13:17

"Je to výsměch," komentoval Radek Holomčík fakt, že nová vláda s podporou KSČM bude jmenována v Den památky obětí komunistického režimu.

13:14

Lidovci končící vládě vystavili vysvědčení:

12:59 SPD, logo, ikona

"Bereme to jako trojkoaliční vládu," komentoval místopředseda SPD Radim Fiala plánovanou menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM. 

12:57 SPD, logo, ikona

Hnutí SPD jasně řeklo, že novou Babišovu vládu nemůže podpořit. Jedním z důvodů je navržený ministr Miroslav Poche. 

12:55

ČSSD shrnula dnešní tiskovou konferenci:

12:46 SPD, logo, ikona

"Byli jsme svědkem totální stagnace České republiky," zhodnotil šéf SPD Tomio Okamura končící Babišovu vládu s tím, že její vládnutí bylo podle SPD neúspěšné. "Neukázal, že je schopným manažerem," ohodnotil Okamura Babiše. 

12:34

Premiér Babiš hodnotí fungování končící vlády:

12:17

"Nevidím důvod v této fázi měnit kandidáta," komentoval Hamáček navržení Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí. 

12:14

"Zítřejší krok vytvoří prostor pro další jednání," řekl Hamáček. "Pokud se pan prezident rozhodne pana Pocheho nejmenovat, budeme to dál řešit," dodal. 

12:03

"Všichni poslanci ČSSD, všech 15 členů přislíbilo, že podpoří koaliční smlouvu," řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka

11:50

Současná vláda ANO v demisi byla podle premiéra Andreje Babiše (ANO) funkční a aktivní. Babiš na tiskové konferenci po posledním zasedání končícího kabinetu chválil menšinové vládnutí. Českou republiku a její státní správu, ale i další evropské země podle něj brzdí poměrný volební systém, který využívají místo většinového modelu. Své výsledky kabinet shrnul v prezentaci, která má 47 stran.

"Někdy jsme měli i dvě jednání za den a za týden, navštívili jsme 12 krajů," uvedl Babiš. 

11:45

Lidovci končící vládě Andreje Babiše vystavili vysvědčení. Jedničku jim udělili za vládnutí bez důvěry, za poddajné chování k prezidentovi nebo za normalizační praktiky.

11:36

Podle Miroslava Kalouska bude nová vláda Andreje Babiše "vládou rozpočtové neodpovědnosti,…bez respektu k právnímu státu,..historicky první vláda, která se bude opírat o komunisty," řekl a připomněl zítřejší výročí popravy Milady Horákové. "Jsem přesvědčen, že dál bude vládní většina ANO, SPD a KSČM, kde dojde k jednorázovému použití ČSSD," dodal.

11:33

Premiér Babiš příliš nechtěl komentovat, zda KSČM před svým očekávaným víkendovým definitivním rozhodnutím, jestli Babišův kabinet podpoří, nezvyšuje své požadavky. "Já se s panem Filipem určitě setkám a budeme v té výměně názorů pokračovat," uvedl Babiš. KSČM podle něj jednala s ANO o programu a prosadila svých sedm priorit. Měla také v minulosti výhrady vůči ministrům dopravy Danu Ťokovi a zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (oba za ANO), kteří mají ve vládě pokračovat.

11:22

Je na prezidentovi, jaký den jmenování vlády určí, kalendář máme všichni problematický. Nevím v tom zlý úmysl, říká Andrej Babiš.

Jmenování vlády s podporou KSČM v Den památky obětí komunistického režimu? Náhoda, říká Babiš

33:21
Je na prezidentovi, jaký den jmenování vlády určí, kalendář máme všichni problematický. Nevím v tom zlý úmysl, říká Andrej Babiš. | Video: DVTV
11:16

"Byli tam ministři, kteří byli pro svou neschopnost povýšeni," hodnotil končící Babišovu menšinovou vládu šéf STAN Petr Gazdík k Danu Ťokovi. Naopak ocenil práci ministra školství Roberta Plagy.
"Musím ocenit, že vláda vyjela do krajů, byť slibuje věci, které nejsou reálné," dodal. 

11:11

Babiš předpokládá, že ve středu bude vedením diplomacie místo Miroslava Pocheho dočasně pověřen šéf ČSSD Jan Hamáček. Ke kompetenční žalobě na prezidenta nevidí důvod.

Babiš předal Zemanovi seznam ministrů včetně Pocheho, na kterém trvala navzdory kategorickým připomínkám prezidenta a komunistů ČSSD. "Já jsem splnil závazek v rámci dohody s ČSSD a předpokládám, že dojde k dočasné alternativě, kdy pan Hamáček by měl být pověřen řízením ministerstva zahraničních věcí," uvedl Babiš. Na doplňující dotaz, zda v takovém případě vyvolá u Ústavního soudu kompetenční spor, řekl, že k tomu není důvod.

11:06

"Tak to mě moc mrzí, ale já jsem pana prezidenta poprvé informoval o té nominaci minulou neděli. Samozřejmě je na něm jaký den určí, ten kalendář byl problematický, každý má nějaký program. Původně se očekávalo, že ta vláda bude jmenována až 4. 7," řekl premiér Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády ke středečnímu jmenování nové vlády, která vychází na Den památky obětí komunistického režimu. "Nevidím v tom žádnou souvislost, žádný zlý úmysl," dodal Babiš. 

10:52

Pokud prezident Miloš Zeman nejmenuje kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho ministrem zahraničí, jediný možný institut je kompetenční žaloba, řekl České televizi předseda sociálnědemokratických poslanců Jan Chvojka před jednáním stranického grémia. Postup ale bude podle něho záviset na dohodě předsedy ČSSD Jana Hamáčka s premiérem Andrejem Babišem (ANO), který jako jediný může spor vyvolat.

10:34

Vážení čtenáři, vítáme vás u dalšího dne on-line zpravodajství z dění kolem sestavování druhé vlády Andreje Babiše.

21:29

Milí čtenáři, končíme pondělní online reportáž z politického dění. Další informace přineseme v našem zpravodajství.

21:28

"Probírali jsme hlavně statutární města, krajská města, takže já bych zatím ty informace konkrétně nepodával včetně i programu jednotlivých měst. A budeme pokračovat v diskusi a intenzivně se připravovat na komunální volby," uvedl Faltýnek.

21:25

Celostátní výbor vládního hnutí ANO bude pokračovat v debatě o kandidátkách do senátních a komunálních voleb 9. července. Dnes se jimi v sídle ANO zabýval, projednával hlavně návrhy pro krajská a statutární města. Novinářům to při odchodu z jednání řekl první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Podle něho i podle místopředsedy hnutí Richarda Brabce nebyla tématem jednání situace kolem sestavování vlády.

19:30

Výkonná rada ODS v pondělí zrušila členství ve straně ministrovi zdravotnictví za ANO Adamu Vojtěchovi kvůli spolupráci nové vlády s komunisty.

19:15

Předseda ANO Andrej Babiš a šéf ČSSD Jan Hamáček se sice chystají na středeční jmenování společné vlády, ale ta může ještě před hlasováním o důvěře ztroskotat.

18:31

Sociální služby by podle budoucího ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála měly mít větší podporu a řešit by se měla i pravidla péče na sociálním a zdravotním pomezí.

"Prosazovat bych chtěl seniorskou politiku a rodinnou, ale ne v tom pravém slova smyslu jako zvyšování důchodů a rodičovský příspěvek. Chtěl bych připravit přes prázdniny balíčky, kde by bylo bydlení, mateřské školy i ty záležitosti se změnami systému dávek," řekl Krčál po schůzce s prezidentem Zemanem.

17:43

Antonín Staněk hodlá také zmapovat česká kulturní centra v zahraničí a posílit je. "Česká kultura je ve světě velice žádaná," podotkl Staněk. 

17:41

Ke kauze Poche se vyjadřuje také neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

17:18 Prezident republiky Miloš Zeman hovoří při své druhé inauguraci 8. března 2018 ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Prezident Zeman jmenuje vládu ve středu tento týden.

17:05

"Bude mě zajímat podoba připravovaného rozpočtu na rok 2019 z hlediska plánovaných investic v oblasti kultury. S panem prezidentem jsme se shodli na důrazu neživou kulturu, tedy investice na revitalizace a opravy památek," řekl dále Staněk.

17:00

"Budu se snažit dotáhnout do konce věci, které rozběhli moji kolegové," řekl po setkání s prezidentem kandidát na ministra kultury Antonín Staněk.

16:45

"V dopise jsem prezidentu Zemanovi připomněl, že v čele 'Protikorupční vlády Babiše a Pocheho' má stát trestně stíhaný premiér Andrej Babiš, který v průběhu devadesátých let podivným způsobem ovládl Agrofert, založený původně státní společností Petrimex. Nyní je v plné odpovědnosti pana prezidenta, zda se rozhodne vládu v čele s prvním trestně stíhaným premiérem a pražským kmotrem sociální demokracie jako ministrem zahraničí jmenovat," dodal pirát.

16:41

Jakub Michálek (piráti) poslal Miloši Zemanovi dopis, ve kterém podle svých slov dokládá nedůvěryhodnost Miroslava Pocheho, o níž sám prezident minulý týden mluvil v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov.

"V roce 2010 se Poche přiznal k netransparentnímu financování sociální demokracie. Dlouhodobě také působil v dozorčích radách a dalších orgánech městem ovládaných společností. Během tohoto působení docházelo ke kumulování platů, vyplácení odměn přesahujících 10 milionů korun, k podezřelému sponzoringu, nestandardním nákupům a dalším operacím v Pražské strojírně, a.s., kterými se nyní zabývají orgány činné v trestním řízení. Ve všech těchto případech byl pan Poche členem dozorčí rady zodpovědným za dodržování zákona," píše Michálek.

"Jsem v pozice ředitele domova Jeřabina v Pelhřimově. Tam mě v příštím týdnu odvolá rada," řekl Krčál na otázku, jestli bude kumulovat veřejné funkce.

16:27 Prezident republiky Miloš Zeman hovoří při své druhé inauguraci 8. března 2018 ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Do Lán už dorazil i Antonín Staněk, kandidát na ministra kultury. Jde o prezidentovu poslední pondělní schůzku.

16:24

"Velmi mě překvapilo od pana prezidenta téma dobrovolnictví. Prověřím, jestli byla připravena práce na zákonu o dobrovolnictví. Dobrovolnictví je velké téma a zaslouží si podporu," řekl na tiskové konferenci Krčál.

16:22

"Trestní oznámení kvůli ekonomickému systému a skartaci jsme s prezidentem neprobírali, já je nechám proběhnout a nebudu do nich zasahovat. Chci se seznámit se všemi audity, které udělala kolegyně Němcová," řekl kandidát na ministra Krčál.

16:20

"Je potřeba vyřešit zákon o sociálním bydlení. Mojí ambicí je připravit to přes prázdniny," řekl kandidát na ministra Petr Krčál.

 

15:38 Prezident republiky Miloš Zeman hovoří při své druhé inauguraci 8. března 2018 ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Prezident Zeman přijal kandidáta na funkci ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála.

13:42

"Ministerstvo zahraničních věcí má dva kvalitní náměstky, resort funguje. Ve středu obeznámím předsedu Hamáčka, ale myslím, že to je na přechodné období, a že se ta situace vyřeší," věří Babiš.

13:40

"Požádal jsem pana prezidenta o společnou schůzku, abychom si mohli vyjasnit pozice. Určitě je to resort, který jsme domluvili pro sociální demokracii, takže ve finále je to pan Hamáček, který o tom víceméně rozhoduje, nebo sociální demokraté," řekl v pondělí dopoledne premiér Andrej Babiš novinářům. 

13:17

"Už jsem z tohoto tématu trochu unavená," řekla Malá na otázku, jestli trvá na tom, že proces s Babišem by měl být posunut o 4 roky, jak řekla v lednu 2018 v Poslanecké sněmovně.

Malá podle svých slov chtěla otevřít diskuzi o institutu politické imunity, ale místo toho prý dostala nálepku ochránkyně Andreje Babiše. "Tuto debatu považuji za bezpředmětnou, protože Andrej Babiš se vydat nechal," uzavřela Malá.

13:09

Malá řekla, že se s prezidentem neshodla pouze na institutu oddlužení. "Pan prezident není příznivcem oddlužení," řekla na tiskové konferenci Malá.

 

12:59

Malá prý také mluvila se Zemanem, že je třeba jmenovat soudce. Podle Malé budou jmenování noví soudci na přelomu července a srpna.

12:55

"Moje vzdělání a podnikání jsme s prezidentem vůbec neřešili," řekla Malá na otázku ohledně byznysu svého manžela a diplom z panevropské univerzity v Bratislavě.

 

12:54

"Vůbec. Celou dobu jsme řešili odbornou debatu, která se týká spravedlnosti," odpověděla Malá na otázku, zda s prezidentem hovořili na téma podnikání její a jejího muže. Nezmínili se prý ani o pochybnostech, které vyvolává právnické vzdělání na slovenské soukromé vysoké škole.

12:53

Taťána Malá odešla ze schůzky s prezidentem. Novinářům řekla, že se s prezidentem bavila mimo jiné o novelizaci insolventního zákona. V insolvencích přitom manžel Taťány Malé podniká.

Malá: Mrzí mě, že jsem dostala nálepku obhájkyně Babiše, o mém podnikání jsme se Zemanem nemluvili

Poslankyně ANO Taťána Malá.
9:36
S prezidentem jsme mluvili o jmenování soudců a insolvenčním zákoně, říká po schůzce s Milošem Zemanem kandidátka na ministryni Taťána Malá. | Video: DVTV
12:52

"Neodešla jsem ze zámečku s pláčem," zahájila Taťána Malá tiskovou konferenci  po setkání s prezidentem Zemanem.

12:46

Koaliční vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM se podle Babiše poprvé sejde ve středu před polednem, aby požádala sněmovnu o vysloveni důvěry.

12:40 Prezident republiky Miloš Zeman hovoří při své druhé inauguraci 8. března 2018 ve Vladislavském sále Pražského hradu.

U prezidenta je nyní kandidátka na post ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

12:23

"Doručil jsem seznam ministrů panu prezidentovi dnes v 9 hodin a 10 minut. Mezi nominovanými je i pan Poche," řekl premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci k digitalizaci státní správy.

Babiš: Seznam ministrů jsem doručil na Hrad. V nominaci je i Poche

Seznam ministrů jsem doručil v 9 hodin a 10 minut na Hrad, mám potvrzení od tajemníka, jmenování vlády by mělo proběhnout ve středu ráno, říká Babiš | Video: DVTV
11:31

V 11:30 prezident přijal v Lánech kandidátku na post ministryně spravedlnosti za ANO Taťánou Malou.

Zeman už v neděli řekl, že s ní chce mluvit například o stavu justice, o oddlužení, konkurzech i exekucích. Po Malé prezident přijme i trojici dalších nominantů na nové ministry v menšinovém kabinetu, který sestavují hnutí ANO a sociální demokraté.

11:32

Tento den se do kalendáře dostal jako výročí popravy Milady Horákové a dalších obětí vykonstruovaného procesu.

10:14

Babiš v pondělí potvrdil, že na seznamu kandidátů na ministry bude i jméno Miroslava Pocheho. "Je tam pan Poche, protože sociální demokracie jasně řekla, že pokud ho nenavrhnu, tak oni pro vládu hlasovat nebudou, tak samozřejmě na základě této situace jsem pana Pocheho navrhnul, tedy navrhnu teď," řekl Babiš Radiožurnálu.

10:00

V pondělí má premiér Babiš prezidentovi předložit oficiální seznam ministr. Zeman začne ty kandidáty, kteří mají ve vládě zasednout nově, přijímat v Lánech. Setkat se má s Taťánou Malou (ministerstvo spravedlnosti), Martou Novákovou (ministerstvo průmyslu a obchodu), Petrem Krčálem (ministerstvo práce a sociálních věcí) a Antonínem Staňkem (ministerstvo kultury).

9:53

Miroslav Poche pak oznámil, že v případě, kdy jej prezident odmítne jmenovat a vedením resortu zahraničí pověří Hamáčka, může na ministerstvu zahraničí zastávat jinou funkci.

9:48

Ještě v neděli večer se Babiš a šéf ČSSD Jan Hamáček s prezidentem sešli. Po schůzce oznámili pouze to, že nová vláda s podporou komunistů bude jmenována 27. června, tedy na Den památky obětí komunistického režimu a na 68. výročí popravy Milady Horákové.

9:45

Podle komentátora Martina Fendrycha Babiš sestavil nejhorší kabinet od revoluce.

9:40

O víkendu prezident Miloš Zeman řekl, že mu designovaný premiér Babiš v seznamu členů vlády ponechal post ministra zahraničí nevyplněný. Na tuto funkci přitom kandiduje za ČSSD Miroslav Poche, kterého Zeman odmítá jmenovat. Babiš pak upřesnil, že oficiální seznam prezidentovi předloží až v pondělí a že v něm Pocheho jméno figurovat bude.

9:30

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line zpravodajství z dění kolem sestavování druhé vlády Andreje Babiše. 

22:16

Pokud vládu podpoříte, už nebude cesty zpět, varuje předsedu ČSSD kandidát na senátora Marek Hilšer. 

22:10

Hamáček informoval Babiše o jednání u prezidenta. "Vyjasnili jsme si pozice a já myslím, že je to na dobré cestě," řekl Babiš. Zopakoval, že souhlasí s tím, aby Hamáček vedl v chystané vládě vedle ministerstva vnitra dočasně i ministerstvo zahraničí, když Zeman odmítá na tuto funkci europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD). "Já myslím, že je to dobrý nápad, než se to vyřeší, perspektivně," podotkl premiér.

22:05

Premiér Andrej Babiš (ANO) jednal dnes v podvečer ve vládním Hrzánském paláci v Praze s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem o chystané vládě hnutí ANO a sociální demokracie. Babiš naznačil, že se dotkli také nominace poslankyně Taťány Malé (ANO) do čela ministerstva spravedlnosti.

"My jsme si všechno vysvětlili," odpověděl novinářům Babiš na dotaz, zda mluvili o Hamáčkových výhradách ke kandidatuře Malé. Hamáček po dnešní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech uvedl, že se chce Babiše zeptat, proč je tou nejkvalitnější kandidátkou "zejména vzhledem k jejím minulým výrokům".

20:30

Působení Karly Šlechtové v resortu obrany hodnotí většina odborníků spíše negativně. "Místo, aby věci na ministerstvu obrany pomohla řešit a posunula je dál, vše na půl roku zastavila, zablokovala, zpochybnila, znejistila, zkomplikovala a zdržela, zejména co se týče klíčových zakázek," uvedl člen sněmovních výborů pro obranu a bezpečnost Jan Bartošek.

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý popsal sedmiměsíční úřadování Šlechtové jako jízdu na horské dráze, v níž dobré okamžiky střídaly špatné. Negativa ale podle něj v konečném zúčtování převažují.

"Bohužel její obavy z toho, že 'všichni jdou proti ní, a proto je potřeba udělat vše sama', ji izolovaly nejen na ministerstvu, ale také ve vztahu ke generálnímu štábu a ve sněmovně," řekl člen sněmovního výboru pro obranu Jan Řehounek.

20:15

"Zbrojaři vyhráli," glosovala svůj konec na ministerstvu obrany Karla Šlechtová.

19:10

Připoměňte si vyjádření kandidátky na post ministryně spravedlnosti Taťány Malé ve sněmovně k trestnímu stíhání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo:

Co by se stalo, kdyby byla Babišova kauza vyšetřena za čtyři roky? Ptá se poslankyně ANO Malá

Náměstkyně jihomoravského hejtmana Taťána Malá.
9:30
Opravdu si nejsem jistá, že je policejní vyšetřování dlážděné čistými úmysly, řekla poslankyně ANO Taťána Malá a kritizovala ostatní sněmovní strany. | Video: DVTV
19:05

Projděte si přehledný seznam možných členů vlády:

 

Předseda vlády: Andrej Babiš (ANO)

Ministr dopravy: Dan Ťok (za ANO)

Ministryně financí: Alena Schillerová (za ANO)

Ministr kultury: Antonín Staněk (ČSSD)

Ministr obrany: Lubomír Metnar (za ANO)

Ministr práce a sociálních věcí: Petr Krčál (ČSSD)

Ministryně pro místní rozvoj: Klára Dostálová (za ANO)

Ministryně průmyslu a obchodu: Marta Nováková (za ANO)

Ministryně spravedlnosti: Taťána Malá (ANO)

Ministr školství: Robert Plaga (ANO)

Ministr vnitra: Jan Hamáček (ČSSD)

Ministr zdravotnictví: Adam Vojtěch (za ANO)

Ministr zahraničí: Miroslav Poche (ČSSD; s jeho jmenováním nesouhlasí prezident Miloš Zeman, resort by mohl dočasně vést Jan Hamáček)

Ministr zemědělství: Miroslav Toman (za ČSSD)

Ministr životního prostředí: Richard Brabec (ANO)

18:32

"Nastává éra vrcholného agrokorporativismu," píše na svém blogu k současné politické krizi novinář a pedagog David Klimeš. Přečtěte si jeho komentář.

18:22

"Určitě to není řešení na 3,5 roku," řekl Hamáček k tomu, jak dlouho by dočasně vedl jak ministerstvo vnitra, tak zahraničí. "Cílem všech bude najít co nejrychleji stabilní řešení, které nebude destabilizovat tyto resorty. Oba jsou to resorty složité, je to jistá synergie, nikdo to nechce prodlužovat déle, než je nezbytně nutné," řekl.

18:15

"Některá jsou pro nás překvapením, konkrétně jméno designované ministryně spravedlnosti je věc, na kterou se budeme pana premiéra ptát, a budeme chtít slyšet, proč zrovna ona je tou nejkvalitnější kandidátkou na tento post. Zejména s ohledem na její předchozí výroky," uvedl předseda sociální demokracie.

18:12

"Velmi mě překvapila velmi ostrá vyjádření pana tiskového mluvčího Ovčáčka, který v tiskové zprávě tvrdí, že jsem obviněn z korupce. O tom na setkání nepadlo ani slovo," dodal Poche s tím, že by se byl ochoten vůči takovému nařčení bránit i soudně, ale neučiní tak, aby nevyvolával další spory. Podle něj bylo ale vyjádření krajně nevhodné.

18:08

"Strávil jsem s panem prezidentem více než hodinu a půl na velmi otevřeném a sympatickém jednání," uvedl kandidát na ministra zahraničních věcí Miroslav Poche. Diskutovali spolu o všech aspektech fungování zahraniční politiky včetně výhrad, které vyjádřil Zeman k osobě Pocheho.

"Shodli jsme se ve všech bilaterálních vztazích se zahraničními partnery, nenašli jsme ale shodu v otázce migrační politiky," uvedl Poche na tiskové konferenci.

18:05

Prezident Hamáčkovi zopakoval své výhrady k nominaci Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí. Pokud by jej nakonec skutečně odmítl jmenovat, pověřil by dočasně vedením resortu právě předsedu ČSSD Jana Hamáčka. Ten by tak vedl vnitro i zahraničí současně. 

18:01 Prezident republiky Miloš Zeman hovoří při své druhé inauguraci 8. března 2018 ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Předseda ČSSD a kandidát na ministra zahraničních věcí Jan Hamáček uvedl, že Zeman se nyní bude chtít setkat se všemi jednotlivými kandidáty na ministerské posty a znát jejich představu o fungování resortů.

17:56

Sledujte tiskovou konferenci Jana Hamáčka a Miroslava Pocheho po jednání s prezidentem.

ŽIVĚ: Kandidát na ministra zahraničí Miroslav Poche a šéf ČSSD Jan Hamáček po jednání s prezidentem

Sledujte brífink kandidáta na ministra zahraničí Miroslava Pocheho a šéfa ČSSD Jana Hamáčka po jednání s prezidentem Milošem Zemanem. | Video: DVTV
17:52

Schůzka prezidenta s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem skončila. Informoval o tom na Twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

17:48

Pro lidovce je naopak zásadnější problém než aktuální změny ve složení kabinetu osoba premiéra. "Ve vládě nemá být člověk, který je obviněn ze závažného trestného činu a nemá to být vláda, která je závislá na hlasech komunistů nebo SPD. Obě tyto podmínky splňuje tato vláda bez ohledu na to, kdo v ní je," řekl novinářům předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

17:47

Ke kritice nominace Taťány Malé na post ministryně spravedlnosti se přidal i předseda Pirátů. "‏Spravedlnost znamená měřit všem stejně. Pokud je nyní ministryní spravedlnosti paní Malá, která proslula výroky, že trestní stíhání je možné v případě premiéra Babiše odložit klidně i o čtyři roky, není spravedlnost v České republice v dobrých rukou," uvedl na Twitteru předseda strany Ivan Bartoš.

17:35

Kandidát na ministra práce a sociálních věcí Petr Krčál s prezidentovým hodnocením vlády nesouhlasí. "Nemyslím, že by vláda byla protimigrační. Není," konstatoval Krčál s tím, že dál to nechce komentovat.

16:48

Dosavadní ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner novinářům řekl, že Babišovo rozhodnutí respektuje. "Dnes v 7:30 jsem se dozvěděl, že se mnou nepočítá v novém vládním týmu. Vždy jsem respektoval každého vedoucího, který má právo vybrat si své lidi do svého týmu," uvedl. Předpokládá, že zamíří zpět do firmy Siemens. "Logicky budu směřovat tam, kde mám přerušený pracovní poměr," řekl. Potvrdil také, že dostal od Babiše nabídku působit jako poradce pro obor energetiky. "Nejprve musím právně vyhodnotit, jestli je to slučitelné s mým působením v Siemensu," konstatoval Hüner.

16:40 Prezident republiky Miloš Zeman hovoří při své druhé inauguraci 8. března 2018 ve Vladislavském sále Pražského hradu.

"Z těchto a jiných důvodů prezident republiky doporučil Miroslavu Pochemu, aby neaspiroval na funkci ministra zahraničních věcí, a aby tak umožnil vznik stabilní vlády s důvěrou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR," dodal Ovčáček. 

16:39 Prezident republiky Miloš Zeman hovoří při své druhé inauguraci 8. března 2018 ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Zeman podle mluvčího Jiřího Ovčáčka seznámil Miroslava Pocheho s výhradami k jeho nominaci. "Prezident republiky zastává názor, že členem protimigrační vlády nemůže být podporovatel migrace, a že členem protikorupční vlády nemůže být ten, kdo je obviňován z korupce," sdělil Ovčáček.

16:36

Schůzka Miroslava Pocheho s Milošem Zemanem skončila. Poche zatím debatu s prezidentem před novináři nekomentoval. Vyjádří se k ní zřejmě až spolu s předsedou ČSSD a kandidátem na ministra vnitra Janem Hamáčkem, který bude jednat se Zemanem v Lánech od 17:00.

16:12

Také Asociace provozovatelů mobilních sítí změnu na postu ministra průmyslu uvítala. "Vždy jsme rádi, když se ministrem průmyslu stane člověk s dlouholetými zkušenostmi z byznysu. Paní Nováková vybudovala úspěšnou firmu, je podnikatelkou roku a navíc dlouhá léta působí v profesních organizacích," řekl výkonný ředitel asociace Jiří Grund.

16:11

Hospodářská komora nominaci Novákové považuje za dobrou volbu a věří, že vzhledem ke svým profesním zkušenostem vnese do resortu podnikatelský pohled. "Jako ministryně by se měla zaměřit na to, jak podnikatelům ulevit od nadměrné administrativy a byrokracie. Podnikatelé mají podnikat a ne papírovat, přičemž administrativní zátěž uvalená na bedra podnikatelů se navzdory všem slibům politiků o nápravě stále zvyšuje," uvedla komora.

16:10

Podnikatelské svazy i odborníci v energetice uvítali nominaci Novákové. Oceňují, že do čela resortu přichází člověk z byznysu. "Ministryni Novákovou čeká velmi důležitá agenda spojená se znovunastartováním obnovitelných zdrojů, které vyplývá z předpisů, které se v těchto týdnech finišují pro celou EU. Jde především o ochranu práv samovýrobců a komunit vyrábět si a spotřebovávat či skladovat vlastní čistou energii," uvedl předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa.

16:08

Zatímco ostatní politici kritizují především nedostatečnou odbornou kvalifikaci Taťány Malé, předsedovi KSČM nejvíce vadí, že se její jméno dozvěděl z médií, nikoli od Babiše.

15:39

Podle místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové trpí ANO personální krizí. 

15:34

Nováková se chce zaměřit i na digitalizaci a robotizaci i na rozhodnutí o dostavbě jaderných bloků v Dukovanech či v Temelíně. "Vnímám jako klíčové téma energetiky, kde je třeba důsledně realizovat přijatou Strategii energetické politiky ČR. Dále se budu pečlivě věnovat oblasti tzv. Průmyslu 4.0 a s tím spojených trendů," dodala Nováková.

15:32

Marta Nováková, kterou Babiš navrhl na ministryně průmyslu, již oznámila své priority na vládním postu. "Chci pracovat na tom, aby se některé věci zlepšily, což se týká především obrovského množství byrokracie, která padá na podnikatele, a stále přicházející nové a nové legislativy. Nebudu zastírat, že mám zájem na ministerstvu průmyslu posílit oblast obchodu a služeb," řekla Nováková. 

15:30

Podle zjištění Aktuálně.cz ministerstvo spravedlnosti v loňském roce dvakrát kontrolovalo práci manžela Taťány Malé, který je insolvenčním správcem. "Je pravda, že ministerstvo spravedlnosti provedlo u tohoto insolvenčního správce dvě kontroly. U jedné byla zjištění bez výhrad," řekla redakci mluvčí spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Následně byla však u druhé kontroly zjištěna pochybení insolvenčního správce. "Ta vedla k zahájení správního řízení," dodala Schejbalová. Později bylo však zastaveno, protože se nepodařilo pochybení v dostatečném rozsahu prokázat.

15:25

Kandidát na ministra zahraničí Miroslav Poche dorazil do lánského zámku za prezidentem Zemanem. Nepřišel však hlavních vchodem a novinářům se tak vyhnul. Prezident Pocheho nominaci do kabinetu odmítá a chce ho požádat, aby kandidaturu zvážil. Europoslanec Poche už minulý týden avizoval, že do Lán zamíří tak, jako by se šel představit nový ministr.

15:21

"Já tu volbu nepovažuji za šťastnou, podle mého názoru se jedná ryze o politické rozhodnutí. Paní Malá získává tuto funkci díky své výrazné loajalitě vůči premiérovi Babišovi. Považuji za problém to, že není právníkem, a pak její výroky, které vykazují velkou známku stranické loajality, ale nevykazují to, že by měla vyvinutý smysl pro spravedlnost. Člověk, který upřednostňuje loajalitu vůči stranickému šéfovi před principy právního státu, nemá být ministrem spravedlnosti," řekl Aktuálně.cz předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. 

15:19

Podle Lidových novin je slabým místem Malé její právnický diplom z Panevropské vysoké školy v Bratislavě. S titulem z této instituce nemá uchazeč šanci stát se v Česku koncipientem či advokátem, uvedl list. Zástupci České advokátní komory hovoří o pochybnostech, které má ke kvalitě výuky. "Vadí nám také, že pobočky nemají akreditaci k výuce českého práva," řekla deníku mluvčí komory Iva Chaloupková. Postupem komory se zabývaly i soudy, rozhodnutí nezapisovat absolventy školy do seznamu koncipientů ale v roce 2013 potvrdil i Nejvyšší soud.

15:18

Předseda pirátů Ivan Bartoš se domnívá, že spravedlnost nebude v dobrých rukou. 

15:13

Sociální demokraté i někteří další v souvislosti s možným vládním angažmá Malé poukazovali na to, že kvůli obchodování partnera v oblasti insolvencí bude ve střetu zájmů. Malá to odmítá. Manžel Malé podle médií kromě byznysu s insolvencemi spoluvlastní firmu Swisscredit, která lidem poskytuje mikropůjčky.

15:11

Malá je známa svou loajalitou k premiéru a šéfovi ANO Andreji Babišovi. Vešla ve známost tím, že v lednu navrhovala, aby případný soud s Babišem jako stíhaným kvůli dotačnímu podvodu kolem Čapího hnízda zasedl až po skončení jeho nynějšího poslaneckého mandátu, tedy až za další čtyři roky.

14:44

Koho nominoval Andrej Babiš za hnutí ANO do své druhé vlády? Prohlédněte si grafiku Aktuálně.cz

14:30

Místopředseda STAN Vít Rakušan nekritizuje jen výběr Taťány Malé, ale i dalších ministrů. Připomíná například, že kandidát na ministra obrany Lubomír Metnar působil v pohotovostním pluku Veřejné bezpečnosti. 

14:28

Adept na post ministryně průmyslu Marta Nováková je v současnosti prezidentkou Svazu obchodu a cestovního ruchu. Rovněž je členkou představenstva a viceprezidentkou Hospodářské komory ČR. V roce 2016 byla vyhlášena Manažerkou roku. Televizní diváci ji mohou znát z pořadu Den D, kde vystupovala v roli investora. 

14:10

Ke kritice za výběr Malé na ministerstvo spravedlnosti se přidali i piráti. 

14:04

Malá vadí TOP 09 hned ze tří důvodů. 

13:30

Výběr poslankyně Taťány Malé na post ministryně spravedlnosti kritizuje i člen ČSSD a předseda spolku Idealisté Radim Hejduk.

13:20

Předseda ČSSD Jan Hamáček prozatím nechtěl komentovat jména kandidátů za ANO. "Musíme se poradit a teprve poté řekneme naše stanovisko," řekl Aktuálně.cz

13:17

Výběr Taťány Malé na ministerstvo spravedlnosti vyvolává největší kritiku. 

13:16

Přečtěte si profil budoucí ministryně spravedlnosti Taťány Malé.

13:13

Malá před časem prohlásila, že by se mělo trestní stíhání premiéra Babiše zastavit a pokračovat by mělo až po skončení jeho funkčního období.

13:11

Přečtěte si komentář Martina Fendrycha ke konci Karly Šlechtové na ministerstvu obrany. 

13:10

Bývalý ministr spravedlnosti a současný poslanec ODS Pavel Blažek nechtěl výběr Malé příliš komentovat. "Rozhodnutí pana premiéra mě vůbec nepřekvapilo. Víc říkat nechci. Hodnotit budu až činy paní Malé," řekl Aktuálně.cz

13:00

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil kritizuje výběr ministryně spravedlnosti. 

12:59

"Doufám, že dnešní setkání pana Pocheho s panem prezidentem a následně s panem Hamáčkem tento problém vyřeší," řekl ke sporu o nominanta ČSSD na ministra zahraničí. Na ministra vnitra ČSSD nominovala svého předsedu Jana Hamáčka, ministerstvo zemědělství by měl vést Miroslav Toman, ministerstvo práce Petr Krčál a ministerstvo kultury Antonín Staněk. 

12:56

"Stejné je to s panem ministrem Hünerem, kterému jsem poděkoval za jeho práci. Je to skutečně odborník v energetice a taky jsme se domluvili a projevili vzájemnou vůli spolupracovat na poli energetiky, která je velice důležitá. Samozřejmě hlavně ta výstavba jaderných bloků, tam máme velké zpoždění," řekl k dalšímu končícímu ministrovi Babiš.

12:53

"Dnes ráno jsem jednal s paní ministryní obrany Šlechtovu. Je lež, že jsem jí telefonoval, není to pravda. Osobně jsme se setkali. Já jí poděkoval za její práci. Všechny ty projekty, které začala, problémy, které řešila, určitě nezapadnou pod stůl. Budeme to sledovat a pokračovat v tom," řekl Babiš.

12:52

"U uchazečů jsem vycházel hlavně u z jejich intenzity práce, tahu na branku a schopnosti spolupracovat v kolektivu," vysvětlil Babiš, podle čeho vybíral ministry do své druhé vlády.

12:47

Soudcovská unie nechtěla výběr Taťány Malé komentovat. "To, kdo bude ministr, je politické rozhodnutí, a my ho vůbec nehodnotíme," uvedla předsedkyně Soudcovské unie Daniela Zemanová. Jednou z hlavních věcí, kterou by měla podle ní nová ministryně okamžitě udělat, je zrušit instrukci jejího předchůdce Roberta Pelikána o výběru soudců.

"Jednoznačně se budeme snažit, aby byla okamžitě zrušena. Je nedostatečně připravená, je úplně špatná, což je vidět i na tom, že ministerstvo podle ní dosud nepostupuje, protože to nejde," uvedla Zemanová. Pelikán odebral pravomoc vybírat nové soudce předsedům krajských soudů a svěřil ji centrální komisi, jmenované ministerstvem. Odůvodnil to tím, že je třeba sjednotit dosud roztříštěnou přípravu justičních čekatelů.

12:45

Babiš nechtěl zdůvodnit, proč si nevybral na obranu opět Karlu Šlechtovou.

12:51

Vzpomínáte na legendární vystoupení Taťány Malé v Poslanecké sněmovně?

12:42

Ve svých funkcích vedle premiéra zůstane i šest dosavadních ministrů: ministr životního prostředí Richard Brabec, ministryně financí Alena Schillerová, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ministr školství Robert Plaga a ministr dopravy Dan Ťok.

12:30

Podle ČT Lubomír Metnar končí jako ministr vnitra a nastupuje na ministerstvo obrany.

12:30

"Vznikla nějaká schůzka, na kterou mohl jít kterýkoli členský stát. My, preméři V4, jsme se včera rozhodli, že tam nepůjdeme," uvedl Babiš s tím, že by byla účast na nedělním summitu EU o migraci v rozporu s jeho migrační politikou. 

12:29

Ministryně spravedlnosti bude poslankyně hnutí ANO Taťána Malá, informuje ČT.

12:28

Ministryní průmyslu a obchodu se stala prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková, informuje ČT.

12:21 Prezident republiky Miloš Zeman hovoří při své druhé inauguraci 8. března 2018 ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Prezidentu Miloši Zemanovi by nevadilo, kdyby ministerstvo zahraničí dočasně vedl šéf sociálních demokratů Jan Hamáček.

11:53

Na vládu s důvěrou v Česku čekají také světoví politici. S Babišem jako premiérem bez důvěry nechce nikdo jednat.

11:21

"Zbrojaři vyhráli," odpověděla na Facebooku Karla Šlechtová na komentář, podle kterého Babiš podlehl tlaku lobbistů.

Dnes rano mi pan Babis sdelil, ze me nenavrhne do dalsi vlady. Dekuji vsem za podporu. Jsem rada, ze jsem na obrane neprisla o zdravy rozum. Vosich hnizd je tam spousta. Pro me vzdy zustane prioritou transparentnost a dodrzovani ceskych zakonu. Jsem hrda na vojaky.

Zveřejnil(a) Karla Šlechtová dne 22. June 2018
10:40

Ve vládě nebude pokračovat ani ministr průmyslu Tomáš Hüner. 

10:33

Mezi kandidáty hnutí ANO nebude dosluhující ministryně obrany Karla Šlechtová. Ta ráno prohlásila, že ji premiér Babiš oznámil, že s ní do nové vlády nepočítá.

10:12

Premiér Andrej Babiš (ANO) by v pátek měl zveřejnit kandidáty hnutí ANO do menšinové vlády s ČSSD, kterou budou ve sněmovně podporovat komunisté. Sociální demokraté už pětici svých kandidátů oznámili, prezident Miloš Zeman ale vyjádřil výhrady vůči navrhovanému ministru zahraničí Miroslavu Pochemu. S europoslancem ČSSD se dnes odpoledne sejde v Lánech a chce ho žádat, aby svou kandidaturu na vládní funkci zvážil.

10:00

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu z politického dění. 

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 26. 6. 2018 14:02
 

Právě se děje

Další zprávy