reklama
 
 

Tuky nezabíjí, studie neplatí. Bílý dům odvolá své varování

11. 2. 2015 10:16
Studie, na nichž bylo před třemi desítkami let založeno výživové doporučení, jsou zavádějící. Provedli je jen na malé skupině nemocných mužů.

Reading - Žila západní společnost třicet let v omylu?

Doporučení vědců omezovat se v konzumaci tučných jídel se nezakládalo na pravdě.

K takto odvážným závěrům alespoň dospěla studie britských vědců publikovaná v odborném magazínu Open Heart.

Poučka, že tučné jídlo zásadně zvyšuje riziko infarktu a mrtvice, se prý jednoduše nezakládá na vědeckých důkazech, a proto vůbec neměla být vyřčena.

Dietologové přitom po tři desetiletí doporučovali snížit konzumaci tuků na maximálně 30 procent energetického příjmu, a u nasycených mastných kyselin (takzvaného "špatného tuku") dokonce na 10 procent.

Právě nasycené mastné kyseliny a nasycené transmastné kyseliny (TFA), které jsou v největší míře obsaženy v másle, sádle, tučném mase, uzeninách, plnotučných mléčných výrobcích, v různých polevách, dortech, zákuscích, trvanlivém a jemném pečivu, byly a stále jsou označovány za největší hřích strávníků.

Bílý dům odvolá varování

O tom, že byla varování před škodlivostí tučných jídel přehnaná, svědčí i fakt, že se tým expertních poradců americké vlády, který sestavuje potravinová doporučení, podle listu The Washington Post rozhodl odvolat varování před požíváním pokrmů s vysokým obsahem cholesterolu. 

Poradní výbor už podle deníku cholesterol nepovažuje za "znepokojivou látku". Přísun cholesterolu v potravinách totiž podle nových zjištění jeho krevního hodnoty výrazněji neovlivňuje a u zdravých dospělých jedinců nezvyšuje nebezpečí srdečních onemocnění.

To doporučení nepotřebuje revizi. To doporučení nikdy nemělo vzniknout.

"Je nepochopitelné, že je dietní doporučení vydané 220 milionům Američanů a 56 milionům obyvatel Spojeného království založeno na studii malé skupiny nemocných mužů. Výsledky aktuální metaanalýzy (statistické kombinace výsledků dříve publikovaných závěrů studií - pozn. red.) nenasvědčují, že by dietní doporučení snižovala riziko infarktu nebo mrtvice," cituje ze zprávy britský deník The Guardian.

"To doporučení nepotřebuje revizi. To doporučení nikdy nemělo vzniknout," konstatuje hlavní autor zprávy Rahul Bahl z nadace Trust britské Národní zdravotnické služby.

"Máme v ruce silný argument, že bylo kvůli přeceňování negativního vlivu tuků zanedbáno varování před nadměrnou konzumací jiných složek stravy, jako jsou sacharidy," dodal.

autor: Petr Jemelka | 11. 2. 2015 10:16

Související

    Pokračujte dál

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama