reklama
 
 

"Snězte vetřelce." Japonská vláda vyhlásila válku přemnoženým želvám a rakům

18. 11. 2018 9:33
Zvířata, která se před desítkami let dostala do Japonska jako mazlíčci, nyní představují hrozbu pro japonský ekosystém. Invazivní druhy se zde usadily, rozšířily a vyhnaly, nebo dokonce začaly pojídat druhy přirozenější. Proti jejich přemnožení se místní úřady rozhodly bojovat za pomoci česneku a zázvoru.

"Je to pochoutka. Chci ještě jednu porci," uvedla podle japonského deníku The Mainichi šestiletá školačka. Polévku z netradiční suroviny dostala koncem října u jezera Inbanuma, které se nachází přibližně 40 kilometrů od metropole Tokia.

Šlo o polévku z želvy, konkrétně kajmanky dravé, jejíž populace kolem jezera o rozloze deseti kilometrů čtverečních dosáhla až 16 tisíc kusů.

Přitom se ještě před několika desítkami let nacházela jen v Severní a Střední Americe. Kajmanky se do Japonska dostaly ve 20. letech minulého století jako mazlíčci. Když ale vyrostly a nabraly větší hmotnost, lidé je pustili do volné přírody. Kajmanky, které dorůstají až půl metru a mohou vážit až 35 kilogramů, se tak začaly v Japonsku usazovat a postupně vyhánět nebo pojídat jiné druhy.

Japonsko je proto zařadilo na seznam invazivních druhů a přemýšlelo nad způsoby, jak si s nimi poradit. Podle profesora životního prostředí Kevina Shorta z Tokijské univerzity informačních studií byl původní plán všechny želvy v okolí jezera vyhubit. Nyní je ovšem pravděpodobnější, že vláda taktiku změnila.

"Vláda zřejmě zjistila, že nemůže želvy vyhubit, protože jich je příliš mnoho a každý rok se klubou další," uvedl pro hongkongský server South China Morning Post.

Je libo želvu, nebo raka?

Želvy nejsou jediným druhem, který v Japonsku skončí na talíři. Podobně mají dopadnout i okounci černí, skokani velcí nebo raci pruhovaní, kteří se do země dostali za účelem rybolovu. V případě žab zase k uspokojení poptávky na francouzském trhu.

"Problém s raky je exponenciálně jiný než se želvami. Raci se přizpůsobili a zabydleli se ve všech možných vodních prostředích. Teď už jich musí být přes miliardu," uvádí Short.

Nápadu na levnou položku na menu se už chytily tamní restaurace, které začínají nabízet okounky a raky. Zdrženlivost je zatím spíše na straně konzumentů, kteří byli zvyklí vnímat je jako parazity. Podle prvních pokusných "jedlíků" jsou ale tyto obavy plané. Želví polévka byla prý bez zápachu a maso chutnalo jako tučné kuřecí.

"Tito živočichové jsou určitě jedlí, jenom někdo musí podnítit zájem Japonců, aby si na ně vyvinuli chuť. Pak je budeme moci lovit ve větší míře," vysvětluje Short.

V Austrálii jedí klokany

Ne každý přemnožený druh v Japonsku ale může být zpracován na jídlo. Problémy má asijská země i s mravenci, leguány nebo mývaly, jejichž chuť není moc dobrá anebo je těžké je tepelně zpracovat.

Japonsko také není průkopníkem v pochutnávání si na přemnožených druzích narušujících ekosystémy. Ke stejnému řešení vyzvala australská vláda své občany, kteří si stěžovali na stále větší počet klokanů v zemi.

Konzumaci invazivních druhů se věnuje i projekt Snězte vetřelce, na jehož webových stránkách si lidé vyměňují recepty na jídla z přemnožených zvířat a rostlin.

VIDEO: Japonské restaurace jsou plné překvapení, v téhle vás obslouží opice

Japonská restaurace má velmi neobvyklou obsluhu. Pití nosí opice. | Video: Asociated Press |  00:55

autor: Jana Václavíková | 18. 11. 2018 9:33

Související

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama