Šéfkuchař ověnčený Michelinem ztratil sešit s recepty

Alexandra Malachovská
30. 11. 2012 13:00
Francouz Thierry Drapeau přišel o sešit s recepty. Našla ho babička v parku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jiří Mevald

Moskva (od naší spolupracovnice) - Nenahraditelnou ztrátu málem utrpěl v Rusku francouzský šéfkuchař Thierry Drapeau, který gurmety na Urale zasvěcoval do tajů svého kulinářského umění.

Při návštěvě Jekatěrinburgu přišel o sešit s recepty, které mu vynesly dvě hvězdičky v slavném gastronomickém průvodci Michelin. Jeho hostitel z místní restaurace Trojekurov vypsal pro nálezce "kuchařky" odměnu 10 000 eur (asi 250 000 korun).

Mistr je prý totiž bez svého "taháku" bezradný.

Drapeau se v Jekatěrinburgu minulý týden zúčastnil tamního gastronomického festivalu, při němž své speciality vařil z uralských surovin. Po příletu se pochlubil, že s sebou nevozí žádné náčiní ani nádobí.

"Potřebuji jen své dovednosti," tvrdil podle ruských novinářů. Zároveň ale přiznal, že nezbytnou součástí jeho úspěchů je jeho sešit, do kterého si asi dvě desítky let zapisuje recepty.

Ten dosud vždy měl při sobě a z jeho ztráty byl zoufalý. Všechny recepty prý totiž z paměti neumí.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Profimedia.cz

O ztrátě kulinářského "pokladu" informovaly hlavní ruské televizní kanály i agentury. "Nemáme ponětí, jak se mu povedlo ztratit sešit. Má pro něj nesmírnou hodnotu. Zapisoval tam recepty celou svou kulinářskou kariéru. Velmi se trápí," citovala agentura ITAR-TASS organizátory kulinářského turné.

Kuchař prý dokonce odmítal opustit Rusko bez svého notesu. Žádné elektronické záznamy totiž nevedl a hrozilo tak, že jeho michelinské "perličky" navždy zůstanou v Rusku.

Drapeau se obyvatelům Uralu svěřil, že v cizině vaří rád. Inspirují jej prý čerstvé lokální suroviny. Místní gurmeti si pak pochvalovali, že navzdory ztrátě "taháku" připravil skvostné menu.

Zájemci si mohli pochutnat například na zajíci na jalovci s tymiánem. Jako příloha se podávalo pyré z červeného zelí. Nechyběly artyčoky s lanýži, foie gras, tedy kachní játra, nebo pralinky s karamelovou glazurou.  Místní média si ovšem povzdechla, že nebýt ztraceného sešitu, návštěvy michelinské hvězdy by si uralská veřejnost ani nevšimla.

Drapeau přitom patří ve Francii mezi vyhledávané kuchaře a do jeho restaurace v obci Saint Sulpice le Verdon na západě země se vydávají mnozí milovníci dobrého jídla. Za jeho pokrmy jsou prý lidé ochotni cestovat stovky kilometrů a tamní menu pro jednu osobu přijde zhruba na 200 eur (asi 5000 korun).

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Mimo dvou hvězdiček v gastronomickém průvodci Michelin se šéfkuchař pyšní řadou kulinářských vyznamenání. Jekatěrinburg prý dosud nikdy taková hvězda nenavštívila.

Podle ruských médií šéfkuchař nejprve nálezci sešitu nabízel pohoštění ve své exkluzivní restauraci. Když se nikdo neozval, jeho ruský partner vypsal odměnu.

Po několika falešných stopách sešit nakonec přinesl jistý muž. Jeho stařičká matka ho prý našla při procházce v parku.

Organizátoři šéfkuchařovy cesty na Ural už podle svých slov slíbenou odměnu vyplatili, a to do posledního centu. A receptář odeslali majiteli do Francie poštou.

Žádná ruská restaurace dosud nemá michelinskou hvězdičku. Hvězdní šéfkuchaři tam ale rádi pořádají své kulinářské show pro movité jedlíky.

V Moskvě nedávno vařil například legendární Joël Robuchon, který si za své umění získal přezdívku "šéfkuchař století". Ve své sbírce má už 26 michelinských hvězd.

V Petrohradě pak vaří už druhým rokem hvězdný italský šéfkuchař Andrea Accordi, který v hotelu Four Seasons získal pro Prahu před čtyřmi lety vůbec první michelinskou hvězdu ve východní a střední Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy