reklama
 
 

Pozor na kalifornské červené. Víno vyrobené po havárii ve Fukušimě obsahuje radioaktivní prvky

24. 7. 2018 20:25
Vědci v některých lahvích našli až dvakrát více cesia, než bylo běžné před fukušimskou tragédií. Zjištěné množství je však pro člověka stále neškodné.

Sacramento - Milovníci vína, přesněji lahví vyprodukovaných v kalifornském Napa Valley, by měli zbystřit. Zejména pokud ve vinotéce najdou ty z roku 2011 a mladší.

Francouzští vědci zjistili, že tamní odrůdy rosé a cabernet sauvignon z těchto let vykazují zvýšené množství radioaktivního izotopu známého pod označením Cesium 137.

Podle závěrů jejich studie tkví příčina v havárii, která v roce 2011 odstavila japonskou jadernou elektrárnu Fukušima.

Vědci použili metodu "destruktivní analýzy", při které víno odpařovali až "na popel", popisuje výzkum server CNN.

Zdravotně neškodné

Studie uvádí, že některé z testovaných vzorků obsahovaly až dvakrát více cesia, než bylo běžné před fukušimskou tragédií. Dobrou zprávou ale je, že zjištěné množství je i tak pro člověka stále neškodné.

Cesium vzniká při jaderném štěpení jiných jaderných materiálů. Není to poprvé, co vědci zaznamenali jeho zvýšené množství v nějakém alkoholickém nápoji. Podobně byl objeven například v evropských vínech po Černobylu po roce 1986.

Japonsko v březnu 2011 zasáhla tsunami vyvolaná zemětřesením o síle devíti stupňů Richterovy škály. Mohutná vlna poškodila tři z fukušimských reaktorů, čímž se do ovzduší i do vody dostal radioaktivní materiál. Zemřelo skoro 16 tisíc lidí, další zmizeli.

Video: Člověk ochutnává víno pořád, říká česká držitelka titulu Master of Wine

Dvakrát až třikrát v týdnu si dám den bez vína, člověk se musí hlídat, říká Lenka Sedláčková, která získala v Británii titul Master of Wine. | Video: Martin Veselovský |  19:26

autor: Zahraničí | 24. 7. 2018 20:25

Související

    Pokračujte dál

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama