reklama
 
 

Německo zoufale hledá zdroj nákazy E.coli

4. 6. 2011 11:35
V Německu je dva tisíce případů podezření na nákazu smrtící bakterií.

Hamburk - Běžně se vyskytuje v těle každého člověka, kde je součástí střevní fauny. Některé druhy tété bakterie jsou ovšem zabijáky. Zmutovaný kmen O104, kvůli kterému v Německu zemřelo již sedmnáct lidí, je zjevně nejhorší, jaký byl kdy zaznamenán. Spolková republika teď zoufale hledá zdroj nákazy.

Španělské okurky, jak se po řadu dní věřilo, to nejsou. Jisté není ani to, že životu nebezpečná E.coli pochází ze severoněmeckého přístavu Hamburk, kde bylo zaznamenáno zdaleka nejvíce případů onemocnění. Nejnověji média spekulují, že ohniskem nákazy může být restaurace v přístavním městě Lübeck, kde jedlo 17 nakažených lidí.

"Doufáme, že se nám v průběhu příštího týdne podaří zjistit, jak zabránit dalšímu šíření infekce," řekl rozhlasové stanici HR-Info profesor Dag Harmsen z Univerzitní kliniky v Münsteru. 

Jeho týmu se podobně jako expertům z Univerzitní kliniky v Hamburku-Eppendorfu, úzce spolupracujícím s čínskými vědci, podařilo rozluštit genetický kód bakterie.

Hlavními "podezřelými" jsou ovšem i nadále nejběžnější druhy zeleniny, především rajčata a okurky. Otázkou pouze je, jak, kdy a kde přesně se na část sortimentu nákaza přenesla.

Podle mluvčího spolkového ministerstva zdravotnictví Holgera Eicheleho devadesát procent pacientů potvrdilo, že v poslední době okurky či rajčata jedlo.

V Hamburku se až doposud nakazilo sedm set osob, tři z nich zemřely.

Mimořádně odolný kmen

Německá kancléřka Angela Merkelová již nechala zřídit krizový štáb, který pátrá po zdroji nákazy a shromažďuje informace o jednotlivých případech.

Je to vůbec poprvé, co spolkové ministerstvo přistoupilo k podobnému kroku.

Hamburská policie v pátek odpoledne na druhé straně oznámila, že pro podezření ze zanedbání hygienických předpisů vyšetřuje dva místní obchodníky.

Nový kmen bakterie je mimořádně odolný vůči běžným druhům antibiotik. Vyvolává tzv. hemolyticko-uremický syndrom (HUS), projevující se krvácivým průjmem. Produkuje totiž zvláštní toxin, který narušuje stěny cév, zejména v tlustém střevě a ledvinách.

Zatím jediným účinným opatřením u vážnějších případů onemocnění je tzv. plazmaferéza. Pacientovi je při ní odebráno přibližně jeden a půl litru krve, ze které je následně separována kontaminovaná plazma a nahražena fyziologickým roztokem.

Eppendorfská klinika, které krevní plazma začíná docházet, se proto nyní obrátila na dárce. Mezi prvními daroval svou krev i hamburský sociálnědemokratický starosta Olaf Scholz.

"E.coli si zatím vyžádala desetkrát více obětí, než při předchozí nákaze v roce 1993," řekl agentuře DPA bakteriolog Holger Rohde. "Jedná se u ní o dosud nepoznanou kombinaci genů, jež si mezi sebou vyměnily dva kmeny této bakterie."

Velký problém představuje i fakt, že nákaza se šíří velmi rychle. Až doposud pronikla do deseti zemí včetně ČR. Tam ji s sebou ale přivezla americká turistka, která předtím pobývala v Německu.

Všechny až doposud známé případy onemocnění jsou také tím či oním způsobem ze severem Spolkové republiky spojeny. Projevily se takřka výhradně jen u osob, které v Hamburku a jeho okolí v uplynulých týdnech pobývaly.

Dodržujte přísnou hygienu

HUS má inkubační dobu čtyři až sedm dní a neprojeví se tedy ihned. Nákaza se ovšem může přenášet výhradně fekálně-orální cestou. To znamená jen tehdy, když si nakažený člověk po použití toalety neumyje pořádně ruce a přenese bakterii na jiného člověka. Zpravidla podáním ruky.

Pokud ani ten nedbá zvlášť na hygienu, může si nákazu zanést do zažívacího traktu při jídle. Lékaři proto zdůrazňují, že navzdory mimořádně smrtícím účinkům uvedeného kmenu E. coli by se člověk při přísném dodržování hygienických návyků neměl nakazit.

"Vůbec netušíme, proč je tento kmen bakterie vůči většině léků tak rezistentní," řekl agentuře Reuters Robert Tauxe z amerického Střediska pro kontrolu nemocí a jejich prevenci.

Obyvatelé Hamburku a dalších německých měst zareagovali na nákazu tím, že takřka přestali kupovat salát, rajčata a okurky. Prodejci hlásí pokles poptávky až o sedmdesát procent. 

Ne všichni se ale dali nebezpečím nákazy odradit.

"Zeleninu omývám pořád znovu a znovu," tvrdí třiačtyřicetiletý programátor Max Fehrer, který v pátek nakupoval na trhu v berlínské čtvrti Kreuzberg. "Člověk nemůže přestat zeleninu jíst. Mám ale malé děti a tak ji vždy důkladně omyji a povařím."

 

autor: Radim Klekner | 4. 6. 2011 11:35

Související

    Pokračujte dál

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama