Nejvíc koniny měl v jídle kulinářský ráj Francie

ČTK ČTK
16. 4. 2013 18:59
Stopy koňského masa obsahovalo skoro pět procent hovězího. Objevilo se i maso s analgetiky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel - Stopy koňského masa obsahovalo skoro pět procent hovězích výrobků, které od minulého měsíce testovaly úřady v 27 státech Evropské unie.

Evropská komise to uvedla v prohlášení. Nejvíce případů nelegálního koňského masa přidaného do hovězího testy odhalily ve Francii. Šlo o 13,3 procenta případů, tedy téměř každý osmý. V České republice byla podle výsledků koňská DNA v pěti ze 104 vzorků.

Úřady v 27 členských státech EU od minulého měsíce provedly více než 7000 testů na přítomnost koňského masa nebo analgetika fenylbutazonu ve výrobcích s hovězím.

S pozitivním výsledkem skončilo 193 z 4144 testů na přítomnost koňské DNA, tedy 4,66 procenta. Jde o necelý jeden výrobek z 20.

Ve výrobcích byla konina s analgetiky

Látku fenylbutazon testy odhalily v 0,5 procenta případů. Fenylbutazon je lék tišící bolest, který se podává dostihovým koňům. U zvířat určených na porážku a následnou výrobu potravin je zakázáno jeho používání kvůli negativnímu vlivu na krvetvorbu.

S nejhorším výsledem v rámci unijních testů skončila Francie, kde bylo z 353 uskutečněných testů pozitivních na koňskou DNA 47.

Druhé nejhorší výsledky mělo Řecko s 36 pozitivními zkouškami z 288 testů, což je 12,5 procenta. Následovalo je Lotyšsko s deseti procenty pozitivních testů a Dánsko s 9,1 procenty. V Německu bylo testováno 876 vzorků a koňské maso se našlo ve 29.

V Británii a v Irsku, kde se skandál s nepřiznanou koninou v polotovarech s hovězím rozhořel, bylo v rámci programu financovaného EU testováno 150 vzorků.

Konina nebyla nalezena v žádném. Již dříve přitom země odhalila nedeklarované koňské maso v hamburgerech a dalších produktech prodávaných maloobchodními firmami.

Skandál s nelegálním přidáváním koňského masa do hovězího vypukl v Evropě na počátku letošního roku. V některých regionech těžce poškodil důvěru v potravinářský průmysl a měl negativní dopad na prodej hotových jídel.

Naopak se zvýšila poptávka po ekologických produktech, napsala agentura Reuters.

Podle evropského komisaře pro zdraví a bezpečnost spotřebitelů Tonia Borga výsledky testů zorganizovaných EU ukazují, že celá záležitost není otázkou bezpečnosti potravin, ale podvodů s potravinami.

EK v příštích měsících představí opatření, která by měla zpřísnit kontroly v dodavatelském řetězci, sdělil také v prohlášení EK.

 

Právě se děje

Další zprávy