Na obzoru je nový typ biopaliva. Z hořčice

Martin Novák Reuters Martin Novák, Reuters
13. 2. 2009 10:20
Dosud neprobádanou cestou se vydali argentinští vědci

Buenos Aires - Argentina patří k zemím, které věří v budoucnost biopaliv.

Je třetím největším producentem sojových bobů na světě a loni vyvezla biopalivo vyrobené právě z těchto bobů v hodnotě přes 800 milionů dolarů.

Argentinci nyní zkoumají, zda by vhodnou a ekonomicky výhodnou surovinou pro palivo mohla být i hořčice.

Hořčičná semínka jsou odolná vůči suchu, takže se dají pěstovat i v nepříliš úrodných oblastech, kde se jiným plodinám nedaří.

Tým vědců z univerzity v Buenos Aires pracuje na analýze, která by do roku 2011 měla prokázat, zda se hořčičné semínko jako zdroj energie vyplatí.

„Využívat úrodnou  půdu a plodiny jako jsou sojové boby, cukrová třtina nebo kukuřice k výrobě biopaliv vede k oprávněným obavám o dostatek potravin. Nás zajímá, zda lze využít i oblastí, která neprodukují mnoho obživy," řekl agentuře Reuters šéf vědecké skupiny Daniel Sorlino.

Loňský rok se odehrávala po celém světe vzrušená diskuse o biopalivech. Vedou se spory o to, zda jde skutečně o „čistší" energii a zda její využívání jako paliva nevede k neúměrnému zdražování jídla v nejchudších zemích.

Letecké společnosti Virgin Atlantic a Air New Zealand už uskutečnily první zkušební lety na biopalivo.

Argentinský parlament v roce 2006 přijal zákon, podle kterého musí jihoamerický stát od příštího roku vyrábět alespoň pět procent pohonných hmot z rostlin. 

 

Právě se děje

Další zprávy