Projídáme se ke svému konci. Musíme omezit maso, jinak přijde katastrofa, tvrdí vědci

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
12. 10. 2018 21:00
Lidé ze Západu by měli snížit spotřebu hovězího masa až o 90 procent, varuje studie, která vyšla v prestižním časopise Nature.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Oxford - Současným stylem života má lidstvo nakročeno k tomu, že ho planeta v rozmezí pouhých několika desítek let nebude zvládat uživit. Co udělat pro to, aby se to nestalo? Jíst méně masa a přistoupit k přísným změnám v zemědělství.

Tvrdí to rozsáhlá vědecká studie publikovaná v prestižním časopisu Nature, která se zaměřuje na dopady potravinového systému na životní prostředí. Svými závěry de facto navazuje na pondělní výstražnou zprávu OSN, která varovala před globálním oteplováním.

Podle studie je redukce spotřeby masa zcela zásadní, abychom byli schopni se vyhnout nebezpečným klimatickým změnám.

Zemědělství ve své současné podobě podle ní pak nezvládne už kolem roku 2050 nakrmit 10 miliard lidí, které v tu dobu budou planetu podle vědeckých předpovědí obývat. Ti budou díky větším výdělkům stále více přistupovat k západní nadměrné konzumaci masa.

"Nakrmit světovou populaci o deseti miliardách lidí je možné. Ale jen v případě, pokud změníme způsob, jakým se stravujeme a jakým jídlo produkujeme," vysvětluje profesor Johan Rockström z Postupimského institutu pro výzkum klimatických dopadů v Německu, který na studii pracoval.

Také šéf výzkumného týmu Marco Springmann z Univerzity v Oxfordu před budoucností, do níž máme nakročeno, varuje: "Je to dost šokující. Opravdu riskujeme udržitelnost celého systému."

Méně masa, více luštěnin

Studie tvrdí, že je nutné, aby průměrný člověk zařadil na jídelníček třikrát více luštěnin, obyvatelstvo vyspělých západních zemí dokonce až pětkrát více. Celkově vědci radí přejít na jídelníček flexitariánů, tedy částečně bezmasou stravu.

Průměrný člověk by tak měl z talíře ubrat 75 procent hovězího masa (lidé ze Západu až 90 procent) a 90 procent masa vepřového. A k tomu zkonzumovat o polovinu méně vajec.

Podle Rockstroma je rozhodnutí jednoznačné. "Buďto potravinový sektor učiníme zelenější, nebo naši planetu vyjíme."

Určitou výjimku představují lidé z velmi chudých zemí, kteří trpí nedostatkem živin a maso by naopak měli na stůl dávat častěji.

Nynější produkce potravin už dnes životní prostředí výrazně poškozuje - ať už skrze odlesňování, nadměrné užívání vody v zemědělství, znečišťování nebo skleníkové plyny vznikající při chovu zvířat na maso. Současná praxe má přitom našlápnuto k prolomení kritických enviromentálních limitů, varuje The Guardian.

Vědci jsou ale optimističtí v tom, že scénáři s tragickým koncem je stále možné se vyhnout. "Základem jsou dvě věci - dietární a technologické změny (na farmách)," tvrdí Springsmann s tím, že změny by mohly pomoci snížit hlavně plýtvání jídlem, z jehož produkce se v současnosti nedostane na talíře až třetina.

OSN souhlasí

Zmíněný vědecký výzkum není ve svých závěrech ojedinělý. Podobně se vyjadřují i světové vědecké špičky ve zprávě OSN, která vyšla v pondělí. Podle ní by oteplení byť jen o trochu více než o 1,5 stupně Celsia vedlo k extrémním výkyvům počasí, rozsáhlejším suchům i záplavám a uvrhlo by do chudoby stamiliony lidí.

Zpráva přitom varovala, že na zastavení přílišného globálního oteplování, respektive jeho udržení pod zmíněnou hranicí 1,5 stupně Celsia, má lidstvo pouhých 12 let. Státy by se ale musely chovat v souladu s těmi nejambicióznějšími ze závěrů Pařížské dohody.

Svět je už dnes oproti době před průmyslovou revolucí o jeden stupeň Celsia teplejší a podle vědců už jsou dopady viditelné - například při ničivých hurikánech v USA nebo suchu v Jižní Africe.

Video: Jen pár stovek krav nakrmí celý svět, říká tvůrce umělého masa

Jen pár stovek krav nakrmí celý svět, říká Mark Post z univerzity v Maastrichtu. | Video: Jan Úšela
 

Právě se děje

před 4 minutami

České dráhy plánují od dubna snížit mzdy 700 administrativních pracovníků, část z nich i propustit. Důvodem je pandemie

České dráhy plánují od dubna snížit mzdy asi 700 administrativních pracovníků. Část z nich navíc zřejmě propustí. Důvodem jsou současné ztráty během koronavirové krize, které loni dosáhly přibližně čtyř miliard korun. Opatření má zatím platit rok, v příštím týdnu je projedná dozorčí rada. Snižování mezd, které by mělo být zhruba desetiprocentní, se nebude týkat všech 15 000 zaměstnanců podniku.

"Pandemie jednou skončí, pokud tedy ke snížení smluvních mezd letos přistoupíme, nebude to na vždy. Smluvní mzdy ředitelů, vedoucích a dalších pracovníků převážně v administrativě se dohodou obou stran každoročně nově nastavují. A to jak v závislosti na výkonech jednotlivých zaměstnanců, tak v souvislosti s finančními možnostmi firmy," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik.

Zdroj: ČTK
Aktualizováno před 27 minutami

U břehů Turecka se potopila ukrajinská nákladní loď, záchranáři se snaží pomoci asi 12 členům posádky

U tureckého pobřeží Černého moře se potopila ukrajinská nákladní loď. Při nehodě zemřeli nejméně tři členové posádky. Podle informací na lodi mělo být 12 členů posádky, uvedla agentura AP. Záchranné práce pokračují.

Guvernér turecké provincie Bartin Sinan Güner původně oznámil, že plavidlo bylo ruské, podle nových informací loď plula pod vlajkou Palau a patřila ukrajinské firmě Arvin Shipping. Na lodi mělo být celkem 12 osob, dva Rusové a deset Ukrajinců. Loď byla na cestě z Bulharska do Gruzie.

Podle agentury Reuters turecká státní média uvedla, že loď určená pro přepravu sypkého nákladu se potopila u pobřeží regionu Inkumu. Práci záchranářů však ztěžuje špatné počasí. V oblasti silně prší a sněží a fouká silný vítr.

Podle tureckého ministerstva dopravy loď jménem Arvin kvůli špatnému počasí zakotvila u přístavu na severu Turecka. Z neznámých důvodů se rozlomila a potopila.

Zdroj: ČTK
Další zprávy