Obrazem: Finská restaurace vaří z potravin na vyhození. Bojuje tak proti plýtvání

Finská restaurace bojuje proti plýtvání jídlem. Stále menu tu ale nenajdete.
Ve Finsku se ročně vyhodí 400 až 500 tisíc tun potravin. Celosvětově je to kolem 1,3 miliardy tun potravin za rok. Finská restaurace na okraji Helsinek se rozhodla se zbytečným plýtváním potravin bojovat.
V restauraci Loop proto vaří jen z potravin, které jim darovaly supermarkety. Nejčastěji dostávají ovoce, zeleninu, pečivo nebo zboží, kterému brzy vyprší trvanlivost.
"Náš kuchař to opravdu nemá lehké, musí být kreativní. Tady nikdy nevíte, co nám zrovna supermarkety darují," vysvětluje Satu Vainiová, která restauraci vede.
Potraviny dostává podnik zdarma. Restaurace si ale musí sama financovat řidiče a dodávku, další peníze pak potřebuje pro zaměstnance v kuchyni.
Foto: Simone Radačičová
Simone Radačičová Simone Radačičová
25. 11. 2018 20:55
Restaurace Loop kousek od centra Helsinek vaří z potravin, které jí darovaly supermarkety. Ovoce, zelenina nebo pečivo, které by se jinak vyhodilo, tak skončí přece jen na talíři. Stálé menu tady ale nenajdete. V restauraci nikdy nevědí, co jim zrovna supermarkety darují. A tak má kuchař každý den o zábavu postaráno.
 

Právě se děje

Další zprávy