Stejný kečup, jiné složení. Proč jsou potraviny v Německu kvalitnější než v Česku?

Zahraničí Aneta Zachová, Zahraničí
Aktualizováno 27. 6. 2018 11:30
Jedna značka, jeden obal - ale různé složení. Na dvojí kvalitu zboží, kdy například do Česka se dováží méně kvalitní lančmít než do Německa, už dlouho upozorňují státy střední a východní Evropy. Teď to ale vypadá, že nátlak na Brusel přinese výsledky. Už od ledna roku 2020 by mohla začít platit nová pravidla, která by zakazovala dvojí kvalitu potravin na vnitřním trhu EU.
Eurokomisařka Věra Jourová
Eurokomisařka Věra Jourová | Foto: ČTK

Zákaz už od roku 2020

A letos v dubnu přišel výsledek. Eurokomisařka Jourová oficiálně představila návrh, jak řešit dvojí kvalitu potravin. Tento problém by byl nově posuzován jako nekalá obchodní praktika výrobců potravin. Kdo bude pokračovat v šizení výrobků v některých státech, může se dočkat sankcí.

Nová pravidla by mohla začít platit už od ledna 2020.

Směrnici budou ještě muset projednat Evropský parlament a ministři členských zemí. Následně ji jednotlivé státy převedou do národní legislativy.

 

Právě se děje

Další zprávy