Proč lidé tolik milují těstoviny a chleba? Může za to šestá chuť

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
5. 9. 2016 20:00
Slaná, sladká, hořká, kyselá a umami neboli lahodná. Člověk byl až doposud schopný rozeznat těchto pět základních typů chutí. Vědci teď ale přišli s tvrzením, že v ústech umíme pocítit také chuť "škrobovou". Vysvětlují tím, proč lidé tolik tíhnou k potravinám, jako jsou těstoviny, brambory či chleba.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa/Thinkstock

Salem – Lidé mohou kromě pěti známých typů chutí rozpoznat také dosud nepopsanou chuť "škrobovou". O objevu vědců z Oregonské univerzity informoval s odkazem na časopis New Scientist server The Telegraph.

Nová chuť vyjasňuje, proč mají lidé tolik rádi potraviny bohaté na sacharidy.

"Věřím, že tato chuť je důvod, proč lidé preferují složené sacharidy," vysvětluje pro New Scientist Juyun Limová z Oregonské státní univerzity, která výzkum vedla.

Odborníci se přitom doposud domnívali, že lidé mohou v sacharidech rozpoznat pouze cukr z toho důvodu, jak enzymy ve slině rozpouští molekuly škrobu do jednoduchých cukrů. V našich ústech pak zůstane jen sladká chuť.

Vědci při výzkumu nové chutě rozpustili různé druhy sacharidů v tekutém roztoku. Potraviny s odlišným obsahem sacharidů pak nabídli celkem dvaadvaceti jedincům, kteří chuť většinou nazvali jako "škrobovou".

"Asiatům ta chuť připomínala rýži, zatímco v běloších evokovala chleba nebo těstoviny," dodala Limová.

Dobrovolníci přitom při experimentu požili sloučeninu, která dočasně zablokovala ostatní receptory. Lidé tak byli schopni cítit jen chuť škrobovou.

Seznam chutí se nejspíše brzy rozroste o další, i přestože se vědcům zatím nepodařilo nalézt konkrétní receptory, které škrob rozpoznají. Doposud lidé věděli o tradičních čtyřech chutích, a sice hořkosti, slanosti, sladkosti a kyselosti. Pátá chuť umami (nebo také lahodná) typická pro maso a živočišné produkty byla objevena před sedmi lety.

Když si dáte čokoládu a chléb, obojí je sladké, ale u čokolády stačí pouze malé množství, zatímco chleba musíte sníst více," popisuje Lim hlavní rozdíl mezi cukrem a sacharidem, resp. škrobem.

Zdroj: http://m.veda-a-technika.eurozpravy.cz/veda/167608-vedci-objevili-zcela-novou-chut-a-mnohe-se-tim-vysvetlilo/
 

Právě se děje

Další zprávy