Z Leninovy ulice je Lennonova, zmizely srpy a kladiva. Ukrajina se za dva roky očistila od komunismu

Martin Novák Martin Novák
22. 5. 2017 18:10
Na Ukrajině uběhly už dva roky od doby, kdy parlament schválil zákon o dekomunizaci. Více než 52 tisíc ulic má nový název a zmizelo 2400 soch a památníků. Přes polovinu z nich tvořily kusy se zakladatelem Sovětského svazu Vladimirem Iljičem Leninem. Na Rusy anektovaném Krymském poloostrově a proruskými separatisty ovládaném Donbasu ale zůstává vše při starém. A přímo v Rusku? Poprvé se objevil návrh na Putinograd.
V Doněcku Lenin zůstává.
V Doněcku Lenin zůstává. | Foto: Reuters

Kyjev - Leninové, komsomolci, srpy s kladivem a říjnová revoluce zmizely z Ukrajiny. Konkrétně z názvů ulic a z podstavců soch nebo památníků.

Jsou tomu přesně dva roky, co ukrajinský parlament schválil zákon o dekomunizaci. Cílem bylo "očistit" města a vesnice od všeho, co připomínalo ideologii bývalého sovětského režimu.

Přejmenovalo se přes 52 tisíc ulic, rozebralo se zhruba 2400 soch a památníků. Z toho 1320 kusů bylo se zakladatelem SSSR Vladimirem Iljičem Leninem, uvádí ukrajinský server Segodnya.ua.

"Dekomunizace na území pod kontrolou ukrajinské vlády je hotová z 99 procent. Zbývá ještě několik památníků, které stojí na pozemcích firem nebo továren," řekl listu Volodymyr Vjatrovyč, ředitel kyjevského Institutu národní paměti a velký zastánce odstranění symbolů sovětské éry.

Z názvů ulic zmizely nejčastěji označení Leninova, Komsomolská, Říjnové revoluce nebo Říjnová (ty narážely na komunistický převrat v roce 1917).

O nových názvech rozhodují místní úřady. Fantazii se meze nekladou, takže se objevují například ulice Radostná, Malinová, Medová, Centrální, Kostelní nebo Nezávislosti.

V Zakarpatské oblasti přejmenovali Leninovu ulici na ulici Johna Lennona.

Když vystřelí, slyšíme zvuk a už víme, letí to a hučí to, popisuje obyvatelka Avdějevky Olga situaci na bojové frontě na východě Ukrajiny. | Video: Filip Horký

Někde místa pojmenovali po Nebeské setnině. Tímto názvem Ukrajinci označují stovku lidí, kteří zemřeli při střelbě a bojích na kyjevském Majdanu v únoru 2014. Protest proti proruské vládě tehdy vyvrcholil útěkem bývalého prezidenta Viktora Janukovyče a nástupem nové, proevropské vlády.

Formálně největší změnou je přejmenování města Dněpropetrovsk na Dněpr. Tamní obyvatelé i ostatní Ukrajinci ale stejně dávno používali tento zkrácený název.

Město v dobách Sovětského svazu neslo název po předním ukrajinském komunistovi Grigoriji Petrovském, který se ve třicátých letech minulého století podílel na stalinských represích a na hladomoru v oblastech střední a východní Ukrajiny.

Odsun sochy a protikomunistické volby

Z Charkovské oblasti u východních hranic s Ruskem zase mizí čtyřmetrová socha spoluautora Komunistického manifestu Bedřicha Engelse. Vydá se na cestu přes celou Evropu do britského Manchesteru, kde ji koupil soukromý zájemce.

Právě v Manchesteru Engels strávil několik let života.

Za jistou formu dekomunizace lze považovat i výsledky ukrajinských parlamentních voleb z roku 2014.

Komunistická strana Ukrajiny v nich poprvé nepřekročila pětiprocentní hranici, která je nutná pro vstup do parlamentu.

Chyběly jí hlasy z Ruskem anektovaného Krymského poloostrova a z Donbasu, ovládaného proruskými separatisty.

Putinograd v Rusku

Na Krymu a v Donbasu sochy Lenina i dalších sovětských "klasiků" zůstávají. Stejně jako v samotném Rusku.

I tady se ale čas od času objevují návrhy na přejmenování některých míst. Jedním z nich je plán kandidátky do zastupitelstva západosibiřského města Barnaul, která chce, aby se obec přejmenovala na Putinograd.

Bude to prý pro dobro všech 650 tisíc obyvatel.

"Když přejmenujeme naše město k poctě vůdce nejen Ruska, ale celého světa, povstane z kolen a zažije všestranný rozkvět. Lidé se budou mít lépe a rozpočet města bude větší," uvedla podle agentury RIA Novosti Marina Čauzovová.

Během prvních dnů války u dětí bývaly hysterické záchvaty, velmi se bály a snažily se někoho obejmout, říká ředitelka mateřské školy na bojové linii | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy