1912. Režim v KLDR nařídil změnit telefonní předvolbu na rok narození Kim Ir-sena

Zahraničí Zahraničí
26. 11. 2015 20:52
Největší severokorejský mobilní operátor Koryolink změnil svou telefonní předvolbu na čtyřčíslí 1912, tedy rok narození zakladatele KLDR a "věčného prezidenta" Kim Ir-sena. Až dosud, než mu změnu nařídil režim, používal předvolbu 191. Každý Severokorejec, kterému mobilní číslo poskytuje operátor Koryolink, se tedy bude při každém zavolání nevědomky podílet na budování kultu osobnosti prvního vládce Severní Koreje. I přesto je ale vlastnictví mobilního telefonu zejména doménou elity komunistického státu. Běžného Severokorejce vyjde i na pětinu jeho průměrného ročního příjmu.
Vládce KLDR Kim Čong-un.
Vládce KLDR Kim Čong-un. | Foto: Reuters

Pchjongjang - Severokorejský režim pečlivě buduje propagandu na všech úrovních společnosti.

Nedávno vláda Kim Čong-una nařídila největšímu mobilnímu operátorovi v zemi, aby změnil předvolbu všech svých čísel.

Až dosud mobilní operátor Koryolink používal předvolbu 191. Od komunistických vládců KLDR však přišlo nařízení, aby trojčíslí rozšířil o číslici 2 - na 1912.

Právě v roce 1912 se narodil první vládce KLDR, "věčný prezident" Kim Ir-sen.

Každý Severokorejec, kterému mobilní číslo poskytuje operátor Koryolink, se tedy bude při každém telefonickém hovoru nevědomky podílet na budování kultu osobnosti prvního vládce Severní Koreje.

Změna předvolby se bude týkat rovněž čísel cizinců, kteří v KLDR žijí, cituje svůj anonymní zdroj deník Daily NK, který se dění v zemi dlouhodobě věnuje.

Běžný život v Pchjongjangu.
Běžný život v Pchjongjangu. | Foto: Reuters

Mobil za pětinu ročního příjmu

Telefonní operátor Koryolink, který byl založen před sedmi lety, poskytuje mobilní signál zhruba 2,5 milionu Severokorejců. Mezi jeho hlavní zákazníky patří zejména příslušníci společenské a politické elity KLDR.

Mobilní telefon je v chudé zemi, jíž opakovaně sužuje hladomor, nedostupnou komoditou. Běžného Severokorejce vyjde i na pětinu jeho průměrného ročního příjmu.

I nákup předplacené mobilní karty je pro velkou většinu obyvatel KLDR nemyslitelný. Již zmíněný operátor Koryolink prodává 200 minut hovoru na tři měsíce za 3000 wonů (v přepočtu necelých 85 korun). Tedy za peníze, které jsou pro běžného Severokorejce nedostupné.

Pro nákup telefonních hovorů nad dvousetminutovým limitem je navíc potřeba použít mobilní kartu vedenou v zahraniční měně.

 

Právě se děje

Další zprávy