09:02. 09:59. 10:29. Amerika vzpomíná

rst, ČTK
11. 9. 2006 16:50
New York - Nejen ve Spojených státech, ale i v Iráku, Afghánistánu nebo Indii se konají vzpomínkové akce k uctění památky obětí z 11. září 2001. Uvnitř GALERIE
Rodiny obětí si přišly připomenout dnešní 5. výročí útoků na World Trade Center
Rodiny obětí si přišly připomenout dnešní 5. výročí útoků na World Trade Center | Foto: Aktuálně.cz

Největší pietní slavnost se koná v New Yorku na místě, kde před 5 lety ještě stávaly dva obrovské mrakodrapy, věže Světového obchodního centra (WTC).

Lidé se sešli také u Shanksville v Pensylvánii a před budovou Pentagonu, tedy na místech, kam dopadla letadla unesená radikály z Al-Káidy.

Novináři CNN pak na svých internetových stránkách zveřejnili celý záznam živého vysílání tak, jak před pěti lety minutu po minutě vznikal. V reálném čase znovu ukázali teroristický útok na USA.

Přenos je dostupný zadarmo na internetové stránce www.cnn.com od 14:30 hodin našeho času.

Ve stejnou dobu, na stejném místě

Ve stejně prosluněném ránu, jaké bylo také před pěti lety, začala ceremonie na newyorském Ground Zero minutou ticha v 8:46 hodin místního času.

Tedy přesně ve chvíli, kdy první unesené letadlo narazilo do severní věže WTC. Příbuzní obětí poté přečetli seznam všech 2749 lidí, kteří na tomto místě zemřeli.

Minuty ticha pak přítomní drželi ještě třikrát - v 09:02, 09:59 a 10:29 místního času, tedy v momentech, kdy narazilo letadlo do druhé věže a kdy se obě věže postupně zřítily.

Na shromáždění promluvil také starosta New Yorku Michael Bloomberg: "Sešli jsme se zde na tomto místě, abychom si vzpomněli na každého člověka, který zde zemřel. Ty které známe. I které neznáme. Na všechny, kteří nám budou navždy scházet."

Bush u hasičů

Tichou vzpomínku věnoval obětem prezident George Bush před nedalekou hasičskou stanicí, kde se předtím při snídani pozdravil se členy záchranářských týmů.

Viceprezident Dick Cheney uctil oběti minutou ticha na trávníku před Bílým domem, kam ho při této příležitosti - přes své vážné onemocnění - doprovodila bývalá britská ministerská předsedkyně Margaret Thatcherová.

Bush navštívil Ground Zero už v neděli, kdy na místa základů obou mrakodrapů WTC položil věnce a pak se v blízkém kostele svatého Pavla zúčastnil ekumenické bohoslužby.

Dnes se ještě pokloní památce obětí útoků na poli v Pensylvánii a před Pentagonem. Večer místního času pak z Oválné pracovny Bílého domu přednese projev k výročí atentátů.

Bezpečnější

Pietní akce se konaly po celém světě. Na americké základně v afghánském Kábulu například odhalili pamětní desku obětem útoků, na základnu Manas v Kyrgyzstánu zase přijel uctít památku obětí také prezident Kurmanbek Bakijev.

Přesně v době, kdy Spojené státy zahájily oficiální vzpomínkové akce k 5. výročí útoků, zástupce teroristické sítě Al-Kaidá Ajmán Zavahrí vyzval prostřednictvím videonahrávky muslimy, aby zintenzivnili boj proti USA.

Událost přišla v době, kdy prezident Bush čelí kritice "války proti teroru". Viceprezident Dick Cheney i ministryně zahraničí Condoleezza Riceová však prohlásili, že Spojené státy jsou více v bezpečí než před útoky v roce 2001.

 

Právě se děje

Další zprávy