Jídlo mělo skončit v popelnici, dobrovolníci ho rozdali

Barbora Valešová
11. 9. 2013 10:35
Happening v centru Prahy upozornil na plýtvání potravinami
Členové iniciativy Zachraň jídlo rozdali zdarma tisíc porcí jídla z potravin, které by jinak skončily v popelnici.
Členové iniciativy Zachraň jídlo rozdali zdarma tisíc porcí jídla z potravin, které by jinak skončily v popelnici. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Iniciativa Zachraň jídlo na Václavském náměstí v úterý rozdávala obědy zdarma. Happening s názvem Hostina pro tisíc poukazoval na problematiku plýtvání jídlem.

Tisíc porcí zeleninového kari připravili dobrovolníci ze surovin, které by obchody a farmáři vyhodili, i přesto, že se ještě dají použít.

Snažili se tak upozornit na to, že se v České republice a západní společnosti obecně ve velké míře plýtvá potravinami. Pro jídlo si mohl přijít kdokoliv.

"Na tuto akci jsme darovali nepotřebnou zeleninu, která se blížila datu spotřeby a už by byla neprodejná," řekla Kateřina Pištorová, manažerka interní komunikace pro Makro.

Foto: Barbora Valešová

Mezi neprodejnou zeleninu patří například také křivé mrkve, příliš malé brambory a podobně esteticky nevyhovující, ale jinak nezávadná zelenina. Takovou na Hostinu pro tisíc darovali farmáři z okolí.

Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu poukázal na to, že pro řetězce a prodejce vůbec není jednoduché zboží jednoduše rozdat potřebným.

"Mám pocit, že vedle všemožných zákonů nám chybí zákony etické. Vše je nastaveno tak, že pro obchodníky je výhodnější potraviny vyhodit než darovat, což je hrozně smutné," řekl Vaněk.

Podívejte se, jak happening na Václavském náměstí vypadal:

Předsedkyně Potravinové banky Praha Věra Doušová potvrdila, že ze zákona obchodníci za každý dar musejí zaplatit patnáctiprocentní spotřební daň z ceny zboží.

"Navíc musejí vyhotovit darovací smlouvu obsahující každou darovanou položku. Pokud se naopak řetězec rozhodne zboží zlikvidovat v kafilérii, nic platit nemusí," řekla Doušková.

Právě na tento paradox se snaží skupina upozornit a apelovat tak na změnu zákonů.

Jídlo vařili dobrovolníci ve Střední škole hotelnictví a gastronomie v Klánovicích pod dohledem šéfkuchaře Petra Peška.

Akci doplnil program, na kterém se účastníci dozvěděli spoustu informací týkající se plýtvání jídlem, zdravé výživy nebo rozumného nakupování.

"Víme, že tisíc nakrmených lidí a čtvrt tuny zachráněné zeleniny nevyřeší ani zlomek tak komplexního problému, jakým je plýtvání jídlem. Hostinu pro tisíc vnímáme pouze jako prostředek, jak tento problém zviditelnit," upřesnil Petr Hanzel ze spolku Zachraň jídlo a dodal, že proti plýtvání se může postavit každý jednotlivec tím, že začne sám u sebe.

 

Právě se děje

Další zprávy