Salmonelóza na Plzeňsku: V nemocnici zůstává 61 nakažených

ČTK ČTK
Aktualizováno 27. 7. 2015 13:41
Bakterie salmonely podle dosavadních zjištění obsahovaly špagety z plzeňské vývařovny ZRTAS, která v pátek prodala 140 porcí do různých firem a institucí.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Plzeň - V plzeňské fakultní nemocnici zůstává 53 lidí, kteří se nakazili salmonelózou. Posledního nemocného přijali lékaři v neděli před půlnocí.

Prvních maximálně pět pacientů bude v pondělí zřejmě propuštěno domů, řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Dalších osm nakažených je podle mluvčího klatovské nemocnice Jiřího Kokošky v Klatovech. Hygienici hovoří o epidemii.

Bakterie salmonely podle dosavadních zjištění obsahovaly špagety z plzeňské vývařovny ZRTAS, která v pátek prodala 140 porcí do různých firem a institucí. Společnost dnes uvedla, že se jí za sedm let existence nic podobného nestalo.

"Je nám to velmi líto, plně spolupracujeme s hygieniky, předali jsme jim veškeré podklady i suroviny. Čekáme na výsledky," řekl zástupce jednatele Pavel Dobiáš.

Výsledky rozborů budou ve středu

Informace o tom, jak se bakterie salmonely do jídla dostaly, by měli mít hygienici ve středu. "Budeme mít výsledky rozborů. Tedy prvotní identifikace, co to je, jaký druh, kmen a tak dále," uvedl Tomašuk.

V pondělí ráno hygienici provedli ve vývařovně stěry a výtěry zaměstnanců firmy. Rovněž odevzdali do zdravotního ústavu všechny suroviny i hotový pokrm, který se jim podařilo zachytit u jednoho odběratele.

Vývařovna distribuovala 140 porcí jídla nazvaného "špagety á-la carbonara" s parmezánem, anglickou slaninou a vajíčkem. Některé z nich ještě nemusejí být snědené, protože mají pětidenní trvanlivost. Hygienici už upozornili všechny odběratele, jichž jsou desítky.

"Včera jsme ošetřili téměř 40 nemocných, z nichž jsme 20 hospitalizovali. Lékaři dále řešili spoustu konzultací po telefonu," řekla mluvčí plzeňské fakultní nemocnice, která přijala první pacienty v pátek v noci. Podle Levorové zatím nešlo u nikoho o život ohrožující stavy, průběhy nemoci byly středně těžké až těžké.

Pacienti i ambulantně ošetření jsou většinou lidé středního věku a mladší. Všechna lůžka infekční kliniky na Borech jsou i po navýšení kapacity plná. "První lidé budou dnes propuštěni, půjde o maximálně pět lidí. Není to ale jisté," řekla.

"Dnes máme zavřeno, provádíme administrativní práce. Nevíme, kdy začneme znovu vařit, ale chceme co nejdříve. Čekáme na výsledky, které by měly být do 24 hodin," řekl jednatel vývařovny Dobiáš. Hygienikům předala firma všechny vzorky.

ZRTAS s deseti zaměstnanci vyrábí 600 až 650 různých druhů jídel denně. Prodává je ve své jídelně a rozváží je do různých podniků v Plzeňském kraji. Netuší, odkud se bakterie do jídla dostala. Firma ale uvedla, že podle prvotních informací od hygieniků by mohla být z vajec.

"Je to nejvíce riziková potravina z komponentů, které sloužily k výrobě, ale jednoznačně to můžeme určit až ve středu, kdy budeme mít k dispozici výsledky všech rozborů," uvedl Tomašuk.

Počet nakažených nepřibude

Podle něj už by počty nakažených neměly přibývat, protože bylo vydáno 140 porcí a ošetřeno bylo asi 130 lidí. Z výtěrů pacientů je jasné, že nemoc způsobila bakterie salmonely. "Teď musíme ještě identifikovat, jestli jsou v pokrmu, respektive v ingrediencích použitých pro jeho výrobu," uvedl.

Hygienici nařídili sanitaci vývařovny, která je zavřená. Tomašuk nedokázal říci, na jak dlouho, protože rozhodující budou výsledky stěrů z prostředí. Pokud by byly pozitivní, tak by se musely provést ještě jednou po sanitaci.

Pokud by stěry vyšly negativně, hygiena by dala souhlas k obnovení provozu. Na přípravě pokrmu se podíleli tři kuchaři, dva hygienici odebrali vzorky a třetí je na infekčním oddělení, protože se nakazil z jídla, které ochutnával.

Klatovská nemocnice přijala podle mluvčího Jiřího Kokošky v sobotu a v neděli 14 dospělých. Čtyři byli ošetřeni ambulantně, dva byli převezeni do Plzně a v Klatovech zůstali čtyři muži a čtyři ženy.

"Průběh zdravotních potíží je standardní, pouze u jednoho muže a ženy se nákaza projevuje trochu komplikovaněji," uvedl. Hospitalizace obvykle trvá alespoň týden, u komplikovanějších případů déle. Všichni uvedli, že jedli špagety, o nichž se v souvislosti s nákazou mluví, dodal.

Na dveřích plzeňské jídelny a vývařovny je v pondělí nápis "V pondělí 27. 7. je z technických důvodů zavřeno". Kromě toho tam visí stále páteční jídelní lístek s pravděpodobně nakaženými špagetami.

"Chodím sem na oběd třikrát týdně tak rok a byl jsem vždy maximálně spokojený, a to jak s kvalitou jídel, tak s obsluhou," řekl starší muž Jan Andrle z Plzně. O případu se salmonelózou nevěděl.

 

Právě se děje

Další zprávy