Problém tasemnice: "Nemoc z tataráku" se šíří dál

ČTK ČTK
22. 4. 2013 13:44
Inkubační doba je dlouhá, což komplikuje přehled o skutečné situaci
Hygienikům se zatím nepodařilo zjistit zdroj nákazy. Ilustrační foto.
Hygienikům se zatím nepodařilo zjistit zdroj nákazy. Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Ostrava - Moravskoslezští hygienici evidují celkem 14 pacientů s onemocněním způsobeným tasemnicí bezbrannou, u 13 z nich bylo toto onemocnění potvrzeno už i laboratorně.

Kvůli dlouhé inkubační době nelze vyloučit, že by nemocných mohlo dále přibývat, i když enormní nárůst případů už hygienici nepředpokládají. Řekla to vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Ostravě Irena Martinková.

Hygienici očekávali, že hlavní část nemocných bude evidována do konce minulého týdne.

"Vzhledem k dlouhé inkubační době, to lze ale těžko říct. V současné době se nám ještě nepodařilo zjistit zdroj nákazy. Ještě samozřejmě může pacientů přibývat, ale nepředpokládám, že by to bylo nějaké enormní množství," uvedla Martinková.

Stále trvá šetření pracovníků hygieny a Krajské veterinární správy, kteří se snaží najít podezřelé potraviny z hovězího masa a odhalit zdroj nákazy.

Hygienici opětovně vyzývají lidi, kteří jedli tepelně neopracované maso a mají zdravotní potíže, jako jsou bolesti břicha, teplota, únava nebo občasné střevní potíže, aby vyhledali svého praktického lékaře.

Všichni dosud nemocní ve věku 26 až 66 let pocházejí z pěti lokalit Opavska. Léčeni jsou ambulantně. Z celkového počtu nemocných se ve čtyřech případech jedná o výskyt v rámci dvou rodin.

Za posledních pět let bylo v kraji v průměru registrováno jedno onemocnění ročně. Loni jich například na celou Českou republiku připadalo šest.

Konzumace syrového masa není podle hygieniků problematická jen kvůli onemocnění tasemnicí, ale i kvůli salmonelóze či kampylobakterióze a dalším onemocněním. Inkubační doba u tasemnice je poměrně dlouhá, a to od osmi do 14 týdnů.

 

Právě se děje

Další zprávy