reklama
 
 

Další pacient s tasemnicí nepřibyl. Konec být nemusí

3. 5. 2013 12:39
Hygienici v Moravskoslezském kraji evidují 14 laboratorně potvrzených případů nákazy

Ostrava - Nárůst počtu pacientů s onemocněním způsobeným tasemnicí bezbrannou se v Moravskoslezském kraji zastavil.

Krajští hygienici už v tomto týdnu nezaznamenali žádný nový případ.

Do současné doby tak v regionu evidují celkem 14 laboratorně potvrzených případů nákazy a jednoho pacienta s podezřením. Řekla to vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Ostravě Irena Martinková.

Přestože noví pacienti už nepřibývají, podle Martinkové ještě nelze zcela vyloučit, že se nějaký další případ objeví.

"Pokud člověk nevyloučí celou tasemnici a zůstane tam hlavička, tak ona opět dorůstá. Někdo třeba vůbec nemá klinické příznaky," uvedla Martinková.

Domnívá se, že nakažených pacientů je více, než se zatím podařilo odhalit. Někteří lidé vůbec o onemocnění nemusí vědět.

Podle Martinkové se zdroj nákazy zatím stále nepodařilo zjistit. Pátrají po něm hygienici ve spolupráci s Krajskou veterinární správou, kteří se snaží najít podezřelé potraviny z hovězího masa.

Krajská veterinární správa před časem odebrala okolo 400 vzorků krve hovězího dobytka ve vybraných chovech, které předala Výzkumnému ústavu veterinárního lékařství v Brně, odkud byly posléze odeslány na vyšetření do Švýcarska.

Podle zástupce ředitele Krajské veterinární správy Pavla Paciorka se pro odběry krve vybraly některé vytipované chovy.

"Pacienti uváděli, že tepelně neopracované hovězí maso zakoupili v prosinci v hypermarketu Globus," uvedl Paciorek.

Pracovníci veterinární správy proto zjišťovali, jaké hovězí maso se v dané době dostalo do prodeje, a zpětně tak dohledali i chovy, z nichž tato zvířata pocházela.

Jedli tatarák nebo steak

Ani odběry krve však zdroj nákazy nemusí odhalit. Nelze totiž vyloučit, že problematický skot, který u tasemnice funguje jako mezihostitel, už mohl být poražen.

Nakažení lidé pocházejí z Opavska a jde o dospělé ve věku 20 až 66 let. Všichni nemocní jedli v období Vánoc a začátkem nového roku syrové hovězí maso ve formě tataráku, ojediněle krvavý hovězí steak.

Za posledních pět let bylo v kraji v průměru registrováno jedno onemocnění ročně. Loni jich například na celou zemi připadalo šest.

Konzumace syrového masa není podle hygieniků problematická jen kvůli onemocnění tasemnicí, ale i kvůli salmonelóze či kampylobakterióze a dalším onemocněním.

autor: ČTK | 3. 5. 2013 12:39

Související

    Pokračujte dál

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama

    Moravskoslezský kraj

    reklama
    reklama
    reklama