Rádce tropického Česka: Jak přežít horké letní dny ve zdraví

Barbora Roubalová
4. 7. 2015 12:15
Nejen opalovací krém, sluneční brýle a dostatek pití je nutným vybavením pro bezproblémové zvládnutí parných dní.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha – Česko zažívá tropický úvod prázdnin, kdy teploty během dne přesahují třicet stupňů. Na takové teplo ale není náš středoevropský organismus zvyklý a horko tak může potrápit i zdravého jedince.

"Důležitá je prevence, která spočívá v dodržování pitného režimu, omezení fyzické aktivity, pobytu na slunci v době největšího žáru mezi jedenáctou a třetí hodinou, nošení pokrývky hlavy i slunečních brýlí a používání krému s ochranným faktorem,“ vyjmenovává hlavní zásady mluvčí pražských záchranářů Jiřina Ernestová, kteří v důsledku vedra vyjíždějí k řadě případů.

Horké počasí špatně snášejí i ti nejmenší. "Dítě do tří let by nemělo být na přímém slunci, a pokud je opravdu velké vedro, tak by vůbec nemělo chodit ven. Pozor také na příliš klimatizované prostory, které zvyšují riziko přenosu infekce. Ideální je spustit žaluzie či rolety a udržovat v místnosti teplotu mezi 19 až 25 stupni," doporučuje dětský lékař Jindřich Pohl.

Pokud děti nemají příliš chuť k jídlu, nemá smysl je nutit. Spíše jim podávat více tekutin na úkor jídla. Musíme však dbát na to, aby nápoje nebyly příliš studené. Ledové pití v rozehřátém těle může totiž způsobit problémy s trávením.

Podobně jako rodiče by měli postupovat i majitelé domácích mazlíčků. "Rozhodně nenechávejte psy v nevětraných a uzavřených prostorech jako jsou auta. Ani na balkónech, kde se zvíře nemá kam schovat před přímým slunečním zářením. Úplně nejlepší je zvíře na léto ostříhat, a pokud je možnost, svlažit ho koupáním," říká veterinář Václav Naxera. "Zkrátka postupovat racionálně, jako když je doma nějaký senior," dodává lékař.

Vedro si žádá i změnu jídelníčku. "Většina lidí si myslí, že je ideální v tomto období jíst pouze studenou a suchou stravu, jako jsou sýry, uzeniny a pečivo s trochou zeleniny. Opak je ale pravdou. Tato strava vede hlavně přes léto k zahuštění krve a snížení tělních tekutin, což v horkých měsících není ideální. Proto doporučuji i v těchto urputných vedrech nezapomenout k obědu nebo večeři něco uvařit. Mezi vhodná jídla patří obiloviny, jako je rýže, pohanka, quinoa či kuskus, v kombinaci s drůbežím masem či netučnou rybou a zeleninou. Tudíž jídla typu rizoto a podobné směsi jsou naprosto ideální,“ uvádí odbornice na výživu Jana Novotná.

I přes varování přivádí horké počasí do ordinací lékařů tisíce lidí. "Jen s úpalem, úžehem, vyčerpáním z horka a některými podobnými diagnózami skončilo předloni v péči zdravotníků 1 272 klientů naší pojišťovny,“ vyčísluje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Ondřej Tichý počty "obětí" tropických veder. Komplikace pak mají hlavně lidé s vysokým tlakem či nemocemi srdce.

 

Právě se děje

před 3 hodinami

Praha o 30 procent zdraží svoz komunálního odpadu

Pražský magistrát zvedne o 30 procent cenu za svoz komunálního odpadu. Zastupitelé hlavního města ve čtvrtek schválili novelizaci vyhlášky, která cenu služby stanovuje. Město by mělo zdražením ročně získat 220 milionů korun navíc, což má významně snížit množství peněz, které musí na systém svozu a likvidace odpadu doplácet. Součástí změny je také zavedení služby svozu bioodpadu, jejíž cena bude proti současnosti o polovinu nižší.

Proti zdražení se postavila opozice. V současnosti domácnosti v metropoli platí za svoz běžného odpadu měsíčně od 86 do 5737 korun, podle četnosti a velikosti kontejneru.

Primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN) uvedl, že cena za svoz se neměnila od roku 2005, kdy vyhláška vstoupila v platnost. Náklady města na svoz komunálního odpadu ročně činí přes 977 milionů korun, na poplatcích vybere 723 milionů. Zbytek dotuje z rozpočtu. Náklady na svoz se navíc podle vedení magistrátu zvyšují. Po zvýšení, které má do rozpočtu města přinést asi 220 milionů korun navíc, by se finanční účast města měla snížit z loňských 26 na tři procenta.

Zdroj: ČTK
Další zprávy