Slovensko řeší, zda se má platit daň ze spropitného

ČTK ČTK
3. 8. 2012 17:10
Kvůli zpřísnění předpisů by číšníci měli peníze přesahující účet zaznamenat
Foto: Reuters

Bratislava - Spropitné od zákazníků za dobrou obsluhu přidělalo podnikatelům na Slovensku starosti.

Kvůli zpřísnění předpisů proti daňovým únikům by například číšníci měli peníze přesahující hodnotu účtu zaznamenat v evidenci příjmů, v opačném případě jim hrozí pokuty.

Donedávna ale ani samotná finanční správa nedokázala firmám pomoci, jak při účtování spropitného postupovat. Podnikatelé se snaží předpisy obejít.

Od začátku letošního roku musejí být slovenské společnosti prodávající zboží vybaveny registračními pokladnami s novými funkcemi a každou vloženou hotovost zaúčtovat.

Úřady tak při kontrole dokážou zjistit, zda stav peněz v pokladně odpovídá skutečně zaúčtované hodnotě zboží nebo poskytnutých služeb. Pokud v ní má podnikatel více peněz, kontroloři ho mohou podezírat z daňových úniků a uloží mu pokutu do 3300 eur (83 350 Kč).

Daň ze spropitného

Na údajně nedokonalé předpisy podle tisku doplatilo například jedno květinářství na středním Slovensku. Daňoví kontroloři jeho majitele potrestali pokutou 100 euro za to, že měl v pokladně jedno euro navíc, které mu jako obslužné nechal zákazník a které ale nezaúčtoval.

Placení spropitného na Slovensku není součástí účtu. O tom, zda a v jaké výši zákazník odmění obsluhu, je pouze na jeho rozhodnutí.

Vítěz březnových voleb a nový slovenský premiér Robert Fico skládá slib.
Vítěz březnových voleb a nový slovenský premiér Robert Fico skládá slib. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Slovenským bankám klesl zisk, doplácejí na vysokou daň
Fico přitvrzuje: Vyšší daně odvedou i větší podniky
Nejen luxusní vozy, na Slovensku zdaní i octavie

Finanční správa po několika dnech slovní přestřelky s firmami uvedla, že podnikatelé na spropitné nemusejí vydávat doklad, mají ho ale zaregistrovat v pokladně jako obyčejný vklad hotovosti. Ani tento postup podle odborníků ale není správný, protože spropitné pak systém nezařadí do příjmů firmy.

Finanční správa přitom upozornila, že spropitné podléhá nejen dani z příjmů, ale i dani z přidané hodnoty. Do kapsy si ho prý nesmějí dávat ani číšnici; majitelé barů a restaurací by spropitné měli zaměstnancům vyplácet jako součást mzdy, tedy po zdanění a zaplacení povinných odvodů.

Méně do pokladny

Podnikatelé mezitím přišli na to, jak se pokutám při daňové kontrole vyhnout. Trik spočívá v tom, že vyberou z pokladny hotovost, aby při případné kontrole měli manko, za které je úřady sankcionovat nemohou.

"V mých potravinách nám zákazníci většinou darují pět eur denně. Ráno uvedu, že jsem dal do kasy o zhruba deset eur méně, jsem tak krytý. Pokud daňoví úředníci přijdou, jen zjistí, že mám manko, které nepokutují," citoval list Sme podnikatele z města Nováky. Jiní podnikatelé zase přiznali, že číšníci dávají spropitné bokem a po závěrečné si peníze rozdělí.

Ministr financí Peter Kažimír kritizoval firmy, že číšníkům často nabízejí pouze minimální mzdu a že výdělek jim zvyšují z nezdaněného spropitného. Úřady prý ale chystají změnu, podle které jistá částka spropitného dani podléhat nebude. Drobné nenechávají zákazníci obsluze nejen barech, ale i v obchodech.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak na daně?

 

Právě se děje

Další zprávy