Vznikne mapa českého piva. Laboratoř ukáže, co v něm je

Radek Pecák Radek Pecák
16. 10. 2013 10:00
V novém centru je dvanáct speciálních boxů pro degustování nápojů a potravin.
Degustační box v novém výzkumném senzorickém centru.
Degustační box v novém výzkumném senzorickém centru. | Foto: Radek Pecák

Praha - Pivo českého typu je více hořké, má výraznější barvu a říz, více vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek a naopak méně alkoholu než zahraniční konkurenti. Detailněji by se na jeho zkoumání měla zaměřit nově vzniklé senzorické centrum, které v úterý slavnostně otevřeli v pražském Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském.

Odborníci se budou snažit o vytvoření senzomické mapy (v chemických vzorcích vyjádřené složení daného vzorku) českého piva ve vztahu k technologii a použitým surovinám.

Při práci jim pomohou analytické přístroje včetně špičkového kapalinového chromatografu v ceně deseti milionů korun. Na investici v celkové výši 15 milionů přispěla šesti miliony Evropská unie.

Kapalinový chromatograf odhalí i nepatrné koncentrace látek v nápoji.
Kapalinový chromatograf odhalí i nepatrné koncentrace látek v nápoji. | Foto: Radek Pecák

Centrum tvořené degustační místností a analytickou laboratoří je nyní jediným výzkumným centrem pro nápojový průmysl v Česku.

"Při porovnání získaných profilů budeme moci sledovat například vliv technologického postupu a použité suroviny na konečný senzorický profil výrobku a třeba také předpovědět jeho finální chuť a vůni," říká ředitel ústavu Karel Kosař. Z toho například vzejdou rady zemědělcům, na jaké odrůdy ječmene a chmele se při pěstování zaměřit.

Smyslové hodnocení nápojů i potravin bude probíhat v této místnosti.
Smyslové hodnocení nápojů i potravin bude probíhat v této místnosti. | Foto: Radek Pecák

"Nové vysoce citlivé analytické přístroje nám umožné zmapovat i velice malé koncentrace senzoricky aktivních látek," dodává Miroslav Diensbier, manažer rozvojových projektů výzkumného ústavu.

Výzkumný ústav disponuje i dvěma vlastními minipivovary, v nichž bude možné zpětně ověřit, zda doporučení pro výrobce a dodavatele surovin byla správná.

Navíc bude laboratoř schopná mimo jiné odhalit ty, kteří prodávají pančované pivo. Dokáže totiž poměrně rychle srovnat profil vzorku originálu a "moku", který se za něj vydává.

Centrum má sloužit především pro průmyslový výzkum. Ve spolupráci s pivovary či dalšími nápojovými či potravinářskými firmami se zde budou vyvíjet a testovat nové výrobky.

Výzkumná varna je součástí výzkumného ústavu.
Výzkumná varna je součástí výzkumného ústavu. | Foto: Radek Pecák

V prostorech centra se bude konat také výuka pro střední a vysoké školy, školení pro zaměstnance potravinářských firem či semináře o senzorické kvalitě potravin a nápojů.

Součástí centra je také zkušebna s dvanácti degustačními boxy se speciálním osvětlením, výpočetní technikou, signalizací pro obsluhu a dalším vybavením pro co nejobjektivnější posuzování zkoumaných potravin. Nežádoucí pachy bude z místnostiodvádět ventilace, naopak dovnitř bude přiváděn vyčištěný vzduch.

 

Právě se děje

Další zprávy