reklama
 
 

Víno, které obsahovalo 84 procent vody a dodatečný cukr, nechala potravinářská inspekce zlikvidovat

1. 6. 2018
Přidávání vody a cukru patří k nepovoleným metodám při výrobě vína, proto dala inspekce celou šarži zlikvidovat a zahájí správní řízení o uložení sankce.

Brno - Víno, které obsahovalo 84 procent vody a 29 gramů přidaného cukru na litr, odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Dovozcem slovenského vína na český trh je společnost Dajoz z Dolních Bojanovic na Hodonínsku.

Jelikož přidávání vody a cukru patří k nepovoleným metodám při výrobě vína, dala inspekce celou šarži zlikvidovat a s firmou zahájí správní řízení o uložení sankce, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Novela vinařského zákona z loňského roku umožnila inspekci do deseti dnů od nahlášení dovozu kontrolovat vzorky takového vína a dovozce je nesmí odvézt z provozovny. Vzorek v Bojanovicích odebrali inspektoři z tzv. KEG sudu o objemu 50 litrů. Podle průvodní dokumentace šlo o odrůdu Pálava, polosladké od výrobce Juraje Uhlára z obce Višťuk.

Inspekce informaci vloží do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS. Novela vinařského zákona měla za jeden z hlavních cílů potírat nepoctivé obchodníky převážně se sudovým vínem.

autor: ČTK | 1. 6. 2018

Související

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama

    Sponzorované odkazy

    reklama